Simon Gärdenfors

Friades efter gaysmockan mot Putin – kritiserar TV4

Gärdenfors kritik: ”TV4 har kommit undan väldigt billigt”

Av: 

Andreas Hansson

Rapduon Far & Son är åtalade för besittningsintrång.
Rapduon Far & Son är åtalade för besittningsintrång.

NÖJE

Simon Gärdenfors är i rätten efter gayklubbsmockan mot Putin.
Nu har han friats – och riktar kritik mot TV4.
– Man kan tycka att TV4 kunde ta lite ansvar också, säger han till Nyhetsmorgon.

Rapduon Far & Son byggde en gayklubb på ryska statens åländska mark för tre år sedan som ett inslag i TV4-gruppens program ”Samhällsjudo”.

I dag sitter medlemmen Simon Gärdenfors i rätten medan kollegan Frej Larsson duckat delgivningarna.

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” riktar Gärdenfors kritik mot TV4 för att man inte backat profilerna efter att saken blivit rättsärende.

– Man kan tycka att TV4 kunde ta lite ansvar också, det sädes ju ändå under TV4-gruppen i TV12 och TV4 play men det här är första gången ni hör av er på länge, sa han när Nyhetsmorgon ringde upp under morgonen.

Besviken på produktionsbolaget

Programledarna Jenny Strömstedt och Anders Pihlblad hänvisar till att TV4-ledningen tidigare bollat ansvaret vidare till produktionsbolaget STO-CPH. Även i kontakt med Nöjesbladet skjuter TV4 över ansvaret på STO-CPH.

”Vi har varit i tät dialog med produktionsbolaget som fört diskussionerna med humorduon. I den diskussionen har man har erbjudit dem  juridiskt och ekonomiskt stöd”, skriver Malin Willers tf presschef på TV4 i ett sms

Där har Nöjesbladet inte ännu nått någon ansvarig.

– Först sa de att de betalar allt, sedan sa de: ”förresten, vi menar upp till 10 000 kr”. Sedan började de ställa krav: ”vi kan betala allt men då får ni inte filma eller släppa några låtar”, de började ställa massa krav. det hade de inte sagt något om tidigare, säger Simon Gärdenfors till Nyhetsmorgon.

Friades: ”Vill tacka TV4”

Han riskerar ett par års fängelse men straffet kan enligt åklagaren snarare landa i böter. Gärdenfors är besviken på produktionsbolagets stöd.

– De kan inte komma med kraven nu på vad vi får göra med vår fritid vi är inte anställa av STO-CPH, ni kan hälsa era kollegor på TV4 att de får ta sitt ansvar och betala mina kostnader kring det här. TV4 har ändå kommit undan väldigt billigt fått det här tvinslaget och nu står jag snart här med en järnkula och randiga kläder och hackar sten på en rastgård, säger Simon Gärdenfors.

Innan lunch meddelade han att han blivit friad i målet via Instagram, något ålänska medier, däribland Ålandstidningen, rapporterat om.

– Jag vill tacka STO-CPH för stödet. Och TV4-gruppen, säger han.

– Jag sitter och firar på ett hak vid färjeterminalen och dricker någon form av öl, säger han när Nöjesbladet når honom.

Hur känns det att ha blivit friad?

– Det känns obeskrivligt, säger han och skrattar.

– Jag trodde att jag skulle bli fälld så detta är en positiv surpis.

Relationen till TV4 är inte mindre frostig nu.

– De [programledarna] visade inte så mycket stöd och sa till och med ”köp en billig frukost” och antydde att jag skulle få stå för alla kostnader själv.

Har någon beslutsfattare hört av sig under dagen?

– Nej, det har de inte. En ursäkt kanske hade varit på sin plats.

Firar med rysk kaviar

De skjuter fortfarande över ansvaret till STO-CPH.

– Och STO-CPH skjuter över ansvaret till oss, men vi är oskyldiga enligt tingsrätten. Nu har det bara blivit kostnader för resa och boende som ryska staten kommer stå för. De stora förlorarna här är ett: ryska staten, två: produktionsbolaget STO-CPH som fått väldigt dålig publicitet i massmedia, tre: TV4 som framstår som ynkryggar. [Något TV4 väljer att inte bemöta, reds anm.]

Här kommer du fira vidare efter ölen?

– Med champagne och rysk kaviar. I kväll spelar jag och Frej vår nya låt ”De tar oss aldrig levande” som handlar om den här rättegången. På Kägelbanan i Stockholm i kväll. Jag återvänder till mitt hemland som en fri man utan en fläck på mitt samvete eller på mitt brottsregister.

Nöjesbladet har sökt representanter vid STO-CPH.


Rösta fram årets svenska film på Guldbaggen här!


ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Provokatörerna som har delat Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Simon Gärdenfors

Frej Larsson

Nyhetsmorgon

Far & Son

TV4