Rasar mot snusket i Melodifestivalen: ”Sinnessjukt, SVT”

Artisterna rasar mot snusket i humorduon Ylvis show: Sinnessjukt om SVT visar det

Lili och Susie simulerade oralsex i en scen med ­Ylvismedlemmen Vegard Ylvisåker.

Efter tävlingsartisternas protester på genrepet och Lilis och Susies krav på omklippning tar SVT bort ­inslaget efter ett krismöte i fredags natt, enligt Lili Päivärinta.

– Vi kände att det var magstarkt, skriver hon i ett sms.

Den norska brödraduon Ylvis är gästartister i kvällens final av Melodifestivalen.

De uppträder med en omarbetad version av låten ”Stonehenge” och innan scennumret börjar visas ett förinspelat videoinslag upp för tittarna.

I inslaget, snarlikt låtens originalvideo, medverkar ­artisterna Lili och Susie Päivärinta i en scen i ett kök tillsammans med Vegard ­Ylvisåker som avslutas med att de går ner på knä i det moment där textraden går: ”She gives me a smile and then she plays with my balls”.

Otydlig ironi

Kameran visar sedan hur Ylvismedlemmen tycks ­njuta av vad som försiggår ur bild.

Lili och Susie gav förslag på alternativa slut då de ”kände att det var magstarkt”, skriver Lili Päivärinta i ett sms efter genrepet.

”Om ironin inte går fram tydligt och att det missuppfattas har vi flera gånger sagt att det måste bli ett annat slut. Så det kommer vi kräva”, skriver hon.

Susie Päivärinta kommenterade även hon via sms:

”Vi har bett SVT ta bort slutet på sketchen då vi var tveksamma till att följa originalet”.

I fredags natt uppgav både Lili och Susie att SVT vikt sig för kraven.

”Vi har nu blivit lovade att scenen klipps om vilket är bra”, skriver ­Lili Päivärinta.

”Det är skumt”

Efter genrepet i fredags reagerade flera artister på scenen som tittarna, enligt Lili och Susie, inte kommer att få se.

– Det är rätt sinnessjukt om SVT visar det med ­tanke på så många små som kommer att se det. Jag tycker det är skumt. Det är ju solklart att det ska föreställa oralsex. Det kan bli liv ­efter sändningen om de inte klipper bort det eller gör det mindre tydligt, säger Linus Svenning.

Jon Henrik Fjällgren missade numret när det visades på genrepet men reagerar kritiskt när han får det återgivet för sig.

– Jag tycker att det är olämpligt med sådana antydningar. Jag såg det inte själv men som du berättar om det tycker jag inte att det är lämpligt bara. Mer säger jag inte om det, säger han.

Nöjesbladet försökte förgäves få kontakt med Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman ­efter systrarna Päivärintas besked om att scenen klipps om.

”Upp till betraktaren”

Efter genrepet försvarade han inslaget.

– Meningen är att det ska vara med i sändningen men om det är så att artisterna tycker att det är något ­negativt med det får vi ta det i ­beaktande. Jag tycker att det är en tolkningsfråga, de gör ingenting egentligen. Det är verkligen upp till betraktaren vad man ­läser in i bilden, sa han då.

Andra röster om scenen

Dinah Nah

– Det kanske var lite väl ... ja. Jag tror att barn inte fattar vad det är som händer, hoppas jag. Jag skrattade åt det men som sagt, det är inte det barnvänligaste.

Sanna ­Nielsen

– Jag såg det faktiskt inte men jag tycker att ­Ylvis var jättebra. Jag har inte sett dem live förut. Det var fantastiskt.

Eric Saade

– Jag blir inte upprörd. Men finns det människor som kollar på programmet som blir det så kanske ­inte skämtet passar.

Hasse ­Andersson

– Det är ­inte upp till mig, så jag har inga synpunkter på det. Men om folk reagerar negativt på det så är det ju inte bra.

Publisert: