Sanna Lundell

Sanna Lundell: ”Jag har svårt att döma Micke”

Av: 

Rebecka Ljung

NÖJE

Därför ger hon Persbrandt nya chanser – talar ut i Topphälsa

Journalisten Sanna Lundell har varit medberoende i stort sett hela livet.

För ToppHälsa berättar hon varför hon håller fast vid Mikael Persbrandt.

– Vi har haft flera pauser, några har varat i månader.

Omslaget till tidningen Topphälsa.
Omslaget till tidningen Topphälsa.

Sanna Lundell talar ut om hur hon växte upp med en alkoholberoende pappa – Ulf Lundell – och en medberoende mamma. Sedan dess har hennes liv innehållit mer än en missbrukande man.

I nya numret av tidningen ToppHälsa förklarar hon hur svårt  det är att fungera med män utan ett beroende. De har ofta tyckt att hon blivit ”kletig” och haft för mycket kontrollbehov.

”Jag kunde inte andas”

Sedan 2005 har Sanna Lundells medberoende riktats mot särbon Mikael Persbrandt.

Men 2009 nådde hon en gräns. Persbrandt filmade i Australien medan hon jobbade och skötte tre barn hemma, varav ett nyfött.

Hon ville klara allt själv och vara lika stark som vanligt, men medan Lundell körde i 90 kilometer i timmen på motorvägen, fick hon en panikångestattack.

– Jag kunde inte andas, trodde jag höll på att få en hjärtattack. Jag trodde att jag var på väg att dö, säger hon i intervjun.

Har haft flera pauser

Paniken blev en brytpunkt för journalisten, som bestämde sig för att börja prioritera sin egen hälsa. Mikael Persbrandt fick ett ultimatum: Genomgå en ny behandling mot beroendet, annars är det slut. Han lyssnade.

I höstas visade SVT Sanna Lundells och Ann Söderlunds uppmärksammade dokumentärserie ”Djävulsdansen”, om livet som medberoende. Samtidigt kunde Aftonbladets läsare ta del av sajten Medberoende, där Sanna Lundell skrev med egna ord om sina upplevelser.

Har tagit flera pauser

Precis innan ”Djävulsdansen” fick premiär, hade hennes privatliv ruskats om igen. Mikael Persbrandt hade fått ett återfall och dömts till samhällstjänst för kokaininnehav.

– Visst har det varit jobbigt tidvis och vid tiden då det skrevs som mest hade vi en paus i förhållandet. Vi har haft flera pauser, några har varat i månader, säger Sanna Lundell till ToppHälsa.

”Jag älskar Micke”

Men hon valde ändå att stanna kvar, eftersom hon ser särbons drogproblem som en sjukdom, som han arbetar med.

– Eftersom Micke alltid erkänt sina drogproblem för mig och kämpat på med sin behandling, har jag svårt att döma honom (…) Jag har kommit fram till att jag älskar Micke, säger Sanna Lundell.

Det hjälper att hon har sitt eget utrymme, som särbo. Annars tror Sanna Lundell att förhållandet hade kunnat ta slut i ett tidigt skede.

Terapi och yoga

I dag har Sanna Lundell jobbat med sin egen stress och ångest genom KBT-terapi och yoga. Hon tar inte längre på sig skulden för Mikael Persbrandts handlingar, utan säger att hon kan skilja på hans ansvar och sitt eget.

Nöjesbladet har sökt Sanna Lundell för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sanna Lundell

Mikael Persbrandt

Ulf Lundell

Hälsa

Klick!