Anita Ekberg är död

Filmstjärnan Anita Ekberg har dött.

Hon blev 83 år gammal.

– Det hon har gjort för Sverige i filmsammanhang är något fullständigt unikt, säger Jan Göransson på Svenska Filminstitutet.

Den världsberömda skådespelerskan Anita Ekberg somnade in på ett sjukhus i Rom klockan 10.30 på söndagen, skriver den italienska tidningen La Gazzetta.

Ekberg uppges ha varit sjuk under en längre tid och vårdades till en början på klinik i Ariccia. Efter det har hon vårdats på kliniken San Raffaele di Rocca di Papa nära Castelli Romani, där hon dog i dag.

"Upptäcktes på gatan"

Anita Ekberg föddes 1931 i Malmö. Där växte hon upp tillsammans med sina sju syskon.

22-år gammal ska hon ha blivit upptäckt på gatan av en journalist från Vecko-Revyn. Tidningen arrangerade tävlingen Fröken Sverige, som Anita Ekberg vann 1951.

Det blev starten på en modellkarriär, som tog henne till filmen och Hollywood. Debuten kom 1953, genombrottet i filmen ”Krig och fred” några år senare.

Mest känd är hon för rollen som Sylvia i Federico Fellinis klassiker ”Det ljuva livet” (La dolce vita) från 1961 där hon i en världsberömd scen badar i Fontana di Trevi i Rom med Marcello Mastroianni. Efter succéfilmen bosatte hon sig i Rom.

”Fellinis musa”

Skådespelerskan, som varit gift två gånger, bodde ensam i en villa i Genzano.

– Jag har varken make eller barn, men jag har haft mycket kärlek i mitt liv och har levt intensivt. Jag ångrar ingenting, ska hon tidigare ha sagt enligt italienska tidningen Il Messaggero, som i dag toppar sajten med nyheten om stjärnas död.

"Fellinis musa är död", skriver de italienska tidningarna Corriere della Sera och La Repubblica, som beskriver den berömda svenskan som "den jättevackra filmikonen och symbolen för 'La dolce vita'".

Aktuell för svenska filmer

Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, berättar att institutet sannolikt kommer att högtidlighålla Anita Ekbergs minne på Guldbaggegalan den 26 januari och genom att flagga på halv stång vid Filmhuset under morgondagen.

– Hon var en av våra absolut största. Det hon har gjort för Sverige i filmsammanhang, framför allt i de fyra Fellini-filmerna, är något fullständigt unikt. Samarbetet med Fellini håller hon själv väldigt högt och hon var otroligt stor. Det blev fortfarande rubriker i Italien så fort hon gick ut på gatan, säger han.

Några svenska spelfilmer gjorde hon dock aldrig.

– Det var flera gånger på gång att hon skulle spela i svenska filmer, bland annat i Bo Widerbergs ”Kärlek 65”, men de kom helt enkelt inte överens. Hon var även aktuell för Suzanne Ostens ”Welkåmm to Verona”. Men visst, det är väldigt sorgligt att hon inte medverkade i svensk filmer, det hade varit spännande och roligt, säger Jan Göransson, som delvis tycker att vi i Sverige har fått fel bild av Anita Ekberg.

Ständigt missförstådd

– Det var alltid krig med svenska pressen, vilket har att göra med att hon var ständigt missförstådd ända från 50-talet då hon åkte till USA och var elev för Fox. Där grillade de henne för hårt för att hon skulle lära sig engelska och så hade hon lite komplex för sin skånska, vilket gjorde att pressen började raljera över att hon glömt sitt modersmål. Jag tycker att man delvis har fått fel bild av henne, när jag träffade henne i samband med hennes 75-årsdag 2006 framstod hon som en väldigt skärpt, kunnig och rolig stjärna, säger Jan Göransson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN