Fredagsintervjun: Elin Alemdar

Foto: Elin Alemdar (till höger) och bilder från Styleins höstkollektion 2014.

avElina Malm

NÖJE

Theyouway har träffat Elin Alemdar – grundare och chefsdesigner på Stylein.

Du är före detta elitgymnast, berätta mer!

– Hela min uppväxt präglades av rytmisk gymnastik, eftersom jag började som väldigt ung och dedikerade över 10 år till gymnastiken. Efter 15 SM-guld och diverse stora mästerskap som EM och VM var det dags att avsluta karriären och jag är ödmjukt tacksam för den fantastiska resa jag fick göra inom gymnastiken. Min dåvarande coach Sotti Landys uppfostrade mer eller mindre mig och den absolut mest logiska läxan genom att säga "träning ger färdighet och du kan aldrig ta igen ett träningspass”. Det är nog bland de bästa lärdomarna jag fått hittills i livet. Därav min envishet och tävlingsinstinkt inom min nuvarande karriär.

Ja, hur fastnade du för mode?

– Jag jobbade som barnmodell när jag var liten och redan då blev jag så fascinerad av stylistens yrke. Eftersom gymnastiken tog över allt så fick mode vänta och det var först när jag flyttade till New York som den riktiga kreativiteten föddes inom mig.

Hur ser du på svenska modescenen?

– Med stolta ögon! Jag tycker vi ofta ligger i framkant och är distinkta, professionella och håller en hög nivå överlag.

Vilket Stylein-plagg är du mest nöjd med genom tiderna?

– Oj, vad svårt. Det första som kommer upp i mina tankar är en höstkappa vi designade för typ 3 år sedan. Den kommer nu till vår och sommaren men denna gång i en ny tappning och lite tunnare kvalité. Detta som en ”favorit i repris” och denna gång i vitt, navy och svart.

Om man ska satsa på ett plagg i höst, vilket skulle det vara och varför?

– Den perfekta jerseyklänningen som Pamela Bellafesta specialdesignat för Stylein och Theyouway såklart. Jag så glad för att den blev så bra! Klänningen är perfekt för både jobb och kan enkelt stylas om till kvällen. Mer om den får ni veta inom kort...

Vad utmärker en typsik Stylein-design?

– Vi älskar att framhäva kvinnans feminina sensuella former och gärna addera kontraster i form av skräddade och något mer hårda silhuetter och detaljer.

Hur klär du dig till vardags?

– Svart, bekvämt och Stylein. Det kanske låter enformigt men jag bär mer eller mindre bara min egen design och lägger desto mer pengar på skor och accessoarer.

...och till fest?

– Svart, bekvämt och Stylein igen, haha! Det är faktiskt sant. Jag sätter stor prestige i att kunna skapa plagg som just just ska vara enkelt att styla om till fest och i dagens värld känns det viktigare än någonsin att jobba långsiktigt med hållbarhet och välja sina inköp noggrant.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode