Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Unga mår sämre än någonsin

Publicerad 2014-08-20

Högsta nivån på 25 år

Unga mår allt sämre och självmorden ökar.

Många känner höga krav samtidigt som de brottas med känslor av att de är otillräckliga.

– Det är viktigt att berätta för unga att de inte är ensamma och att det går att komma ur det jobbiga, säger barn- och ungdomspsykiatern Clara Hellner Gumpert.

Sedan början av 90-talet har antalet unga som lider av psykisk ohälsa tredubblats och självmorden hos dem mellan 16 och 24 år har nått den högsta nivån på 25 år, enligt statistik från SCB och Socialstyrelsen.

– Kraven på unga är stora och det är en period i livet där man ska bli vuxen och fatta många viktiga beslut. I dag förväntas alla gå ut gymnasiet och skaffa sig högskoleutbildning och sedan får man slåss om jobben som kräver betydligt högre kompetens än tidigare, säger Clara Hellner Gumpert, forskare på Karolinska institutet.

Krav att vara felfria

Vid sidan av skola och arbete känner många dessutom krav på att vara felfria. Man ska vara snygg, vältränad, smart, omtyckt och helst ha en perfekt partner.

Många får svårt att sova, drabbas av ångest och blir deprimerade. Hos många finns också ett glapp mellan hur livet förväntas vara och hur det verkligen är.

– Man kanske tror att man är ensam om att må dåligt när det egentligen är många som har självmordstankar eller mår dåligt under en period, säger Clara Gumpert.

”Bra att prata”

Enligt Danuta Wasserman, professor i psykiatri och expert på självmordsfrågor, är ungdomars höga förväntningar en spegel av samhället.

– Det finns ett ideal att vi ska vara så perfekta och må så bra men inte visa några misslyckanden. Det är det vi premierar i samhället och där måste vi tänka om, säger hon.

Stressforskaren Dan Hasson tror också att mycket handlar om snedvridna förväntningar hos unga.

– Man tror att man ska leva ett glimrande Barbie och Ken- liv men livet är en resa mellan olika känslor, säger han.

Många unga söker inte hjälp eftersom de skäms.

– Man ska uppmuntra unga att prata. När problemen blir så stora att man inte fungerar i sin vardag kan det hjälpa att dela dem med någon, säger Clara Hellner Gumpert.

Danuta Wasserman tycker statistiken över ungas självmord är alarmerande och måste sättas på agendan.

– Ibland kan det utlösande vara sådant som vi ser som banalt men är väldigt allvarligt för dem. Det kan handla om relationer som spricker eller att man misslyckas med ett prov i skolan för andra gången.

Andra orsaker kan vara graviditet, övergrepp eller mobbning. Framförallt vill hon att vuxna och andra i de ungas närhet ska kommunicera.

Hon hänvisar till en studie med 12 000 europeiska ungdomar där man undersökte riskbeteenden för psykisk ohälsa och självmord.

”Osynlig grupp”

Nästan 30 procent av ungdomarna identifierades som en ”osynlig grupp” eftersom de utåt sett inte vållade några problem.

– De sov dåligt, rörde sig lite och satt vid datorn många timmar varje dag. De hade mycket ångest, depressioner och tankar på självmord men pratade inte med någon om det.

Hon tycker att unga är en speciellt viktig grupp som man bör fånga upp så tidigt som möjligt för att förebygga psykisk ohälsa och självmord.

– Den som söker hjälp har passerat en hög tröskel hos sig själva och mår väldigt dåligt så det är viktigt att de verkligen tas på allvar och följs upp. Att bli avvisad kan bli en sista droppe för den som är förtvivlad, säger Danuta Wasserman.

Följ ämnen i artikeln