Göran Malmqvists ordkrig med GW – efter hårda kritiken

avLeo Pettersson

Leif GW Persson gick loss med sågen mot flera ledamöter i Svenska Akademien.

Nu svarar Göran Malmqvist, 93, på kritiken.

– Jag befarar att herr Persson inte hajar det klyket, skriver han i ett sms till Nöjesbladet.

Det stormar ordentligt kring Svenska Akademien.

I veckan avgick Sara Danius från sin post som ständig sekreterare och Katarina Frostenson lämnade i samma veva.

En av dem som kritiserat Akademiens sätt att hantera situationen är Leif GW Persson. Han har tidigare föreslagit att hans dotter Malin Persson Giolito skulle passa perfekt som ordningsman i sällskapet. Senare sågade han flera ledamöter och menade på att få som är kvar kan skriva.

1 av 3 | Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Göran Malmqvist och Sture Allén, de har ju aldrig åstadkommit en begriplig berättelse i hela sina liv. De måste sitta där av skäl som jag inte riktigt förstår, sa han bland annat.

”Kina är ett stort land”

Nu Svarar Göran Malmqvist på kritiken.

I ett sms till Nöjesbladet skriver han:

”Kina är ett stort land. Det har en lång historia och en rik litteratur som delvis går tillbaka till 2000-talet f.Kr. Jag har sett det som min uppgift att översätta en bråkdel av en promille av denna rika litteratur till svenska och stundom engelska”.

Han skriver att det resulterat i ett 50-tal volymer som huvudsakligen består av översättningar av verk från Kinas forntid, medeltid och nutid.

”Mina språkvetenskapliga publikationer omfattar studier i några sydvästkinesiska dialekters fonologi och syntax; studier i historisk fonologi; det kinesiska riksmålets syntax samt studier i deontisk och epistemisk modalitet i två stadier i det kinesiska språkets utveckling, 400-talet f. Kr. samt 1500-talet e.Kr.”

”Befarar att herr Persson inte hajar det klyket”

Han hoppas att hans svar ska tillfredsställa Leif GW Perssons intellektuella nyfikenhet och avslutar meddelandet med en passning till professorn.

”PS Jag har inte redogjort för mina böcker avfattade på kinesiska då jag befarar att herr Persson inte hajar det klyket.”

På söndagen kommer Leif GW Persson att gästa Nyhetsmorgon i TV4 för att prata om krisen i Svenska Akademien. ”Nu är det bara kaffesumpen kvar”, säger han enligt TV4:s pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM