Den kungliga kanalkampen

avAnette Holmqvist, Susanne Nylén

SVT och TV 4 kämpar om mest fokus på bröllopet

Foto: Scanpix
EN KVART I FYRAN Bröllopet mellan Victoria och Daniel Westling kommer att direktsändas i SVT. TV 4 får nöja sig med 15 reklamfria minuter från vigslen.

Hälften av Sveriges stora tv-kanaler tävlar om att få störst bit av den kungliga kakan.

Men SVT äger rättigheterna till bröllopet och då får TV 4 nöja sig med en kvart.

Dessutom med krav på reklamförbud.

SVT och TV 4 kämpar om att vara den kanal som kan erbjuda tittarna flest timmar i rutan. TV 3 och Kanal 5 gör en helt annan bedömning och förbigår evenemanget med tystnad. Mest kommer SVT att ha.

Festen på slottet

Public service-kanalen äger rättigheterna till att sända bröllopet och planerar därför totalt tolv timmars direktsändning. Bland annat kommer vigselakten i Storkyrkan, kortegen efteråt och festen på Slottet att visas.

Reklamförbud

Men även TV 4 vill direktsända vigseln och därför har kanalerna enats om att SVT delar med sig av 15 minuters sändningstid.

– Jag är glad att vi nu kommit överens om formerna, där TV 4 förutsätts avstå från reklam i direkt anslutning till bröllopsbilderna, säger Eva Hamilton, SVT:s vd, i ett pressmeddelande.

TV 4 fyller programtablån med allehanda bröllopsanknutet material. Bland annat har man knutit hovets tidigare mångåriga medarbetare Elisabeth Tarras-Wahlberg till sig som expertkommentator.

– Med vårt personliga tilltal och bredden i vårt bröllopsprogram vill vi ge tittarna något alldeles extra både inför och under denna historiska händelse, säger Göran Ellung, programdirektör på TV 4-gruppen.

Så bevakar tv-kanalerna

Martin Timell, Kattis Ahlström, Elisabeth Tarras-Wahlberg, Kristian Luuk och Ebba von Sydow slåss om tittarna.

SVT

Har sändningsrättigheterna till bröllopet. Sänder över tolv timmar den 19 juni. Vigseln i Storkyrkan, kortegevägen samt middag och fest på kvällen.

Linda Nyberg leder sändningen. John Crispinsson uppges bli bisittare.

”Det kungliga bröllopet” med Ebba von Sydow sänds varje måndag under 15 veckor.

SVT får göra en officiell intervju med kronprinsessan Victoria & Daniel.

Kristian Luuk får en egen talkshow som sänds varje kväll veckan före bröllopet. Mark Levengood uppges vara med på ett hörn.

Direktsänder kvällen före bröllopet den en och en halv timme långa festföreställningen i Konserthuset där en lång rad kända artister medverkar.

TV 4

Får sända en kvart av SVT:s direktsändning 19 juni.

Dokumentärserien ”Familjen Bernadotte” av Emmybelönade Gregor Nowinski har premiär den 29 april. Sänds i sex avsnitt.

Bröllopsstudio 19 juni med olika gäster och kommentarer från TV4:s hovexpert Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Sänder det officiella nationaldagsfirandet på Skansen under ledning av Kattis Ahlström och Martin Timell. Kungen är årets högtidstalare.

Nationaldagen avslutas med en direktsänd konsert som sparkar igång folkfesten Love Stockholm 2010.

Jesper Börjesson och Petra Nordlund leder ett 30-minutersmagasin som fram till bröllopsdagen sänder flera dagar i veckan direkt från bröllopsstudion vid Kungliga slottet.

KANAL 5

Ingenting. Presschef Dan Panas: ”SVT har ju rättigheterna så svaret är självklart nej. I dagsläget har vi inga planer på något annat bröllopsprogram.”

TV 3

Ingenting. Presschef Max Lagerbäck: ”Vi måste avvakta hur SVT:s och TV4:s sändningar ligger. Därifrån tittar vi på att erbjuda en

alternativ programmering för de som inte vill följa bröllopet.”

TV4 Plus

Sändningarna under större delen av juni går i kärlekens tecken. Tablån fylls med dokumentärer, serier och filmer på temat bröllop och kungligheter.

Bland annat visas korteger, intåg och ceremonier från en rad andra nordiska kungliga bröllop, till exempel norska kronprinsen Haakon och Mette-Marit och kronprinsen Frederik av Danmark och Marys bröllop.

ARTIKELN HANDLAR OM