Wells tävlar i schlager-EM

avNiklas Strömberg

Spelar piano i Vitrysslands bidrag: Jag är med på scen

Foto: REPAR I STOCKHOLM Robert Wells har varit med i svenska Melodifestivalen två gånger – men aldrig tagit sig hela vägen till Eurovision song contest. Men nu är det dags. Svensken spelar piano åt vitryska gruppen 3+2, som nu är i Stockholm för att repa. ”Trots att jag är så gammal att jag skulle kunna vara deras farsa har vi fått en riktig feeling ihop”, säger Wells.

Trots två misslyckade försök i Melodifestivalen:

Nu gör Robert Wells debut i Eurovision song contest.

Foto: Robert Wells i schlager-SM 1987.

Först 1987. Sen 2003.

Två gånger har Robert Wells ”gjort bort sig” i

Melodifestivalen. Det är hans egna ord, färgade av ett skratt.

Men i år har den svenska artisten lyckats ta sig hela vägen till Eurovision song contest utan att ens tävla. Allt tack vare att den vitryska gruppen 3+2 plockat in honom som pianist på

bidraget ”Butterflies”.

– Jag har lagt piano på låten och kommer att vara med i bakgrunden på scenen. Det är väl det närmaste jag någonsin kommer Eurovision, säger Robert Wells, 48, och skrattar.

”Fått feeling ihop”

Idén till samarbetet föddes under en konsert i Dortmund i Tyskland där både Robert Wells och 3+2 uppträdde.

Frågan kom från bandets manager, en gammal vän till Wells.

– Hade det varit snack om att jag skulle sjunga eller

något sådant hade jag tackat nej direkt. Men det här känns roligt. Det är begåvade musiker och trots att jag är så gammal att jag skulle kunna vara deras farsa

har vi fått en riktig feeling ihop.

Under den gångna veckan har konstellationen

repat i Stockholm tillsammans med en svensk koreograf. Allt för att numret ska sitta perfekt under tävlingens semifinal.

Men en vinst tycks inte

vara någon stor prioritering för Robert Wells.

– Jag har sagt till alla: Nu får ni fan rösta på Sverige.

”Anna är duktig”

Du håller på Anna

Bergendahl?

– Ja, det är klart att jag gör. Jag tycker att Anna har fått så konstig kritik. Tjejen är 18 bast och gör så gott hon kan. Hon har sin stil och är duktig.

Tror du att det här kommer ge dig blodad tand att ställa upp i Melodifestivalen igen?

– Nej, det ska mycket till. Gärna som låtskrivare eller

genom något samarbete, men inte som soloartist.

– Det här gör jag för att det känns roligt och är en spännande erfarenhet. Och oavsett hur det går har vi redan gemensamma spelningar inbokade.

Här är fler svenskar i Eurovision

Danska duon Chanée & N’evergreen tävlar med en låt signerad av svenskarna Thomas G:son, Henrik Sethsson och Erik Bernholm.  

”Idol”-jurymedlemmen Anders Bagge och kollegan Stefan Örn har komponerat Azerbajdzjans bidrag ”Drip drop”, som framförs av artisten Safura. Texten är skriven av Sandra Bjurman.

Svenske låtskrivaren Fredrik Kempe är en av de ansvariga för Norges bidrag ”My heart is yours” med Didrik Solli-Tangen. Numret koreograferas också av Mattias Carlsson, samme man som hjälper Anna Bergendahl med hennes framträdande.  

Bakom det irländska bidraget ”It’s for you” med sångerskan Niamh Kavanagh återfinns de svenska låtskrivarna Mårten Eriksson, Jonas Gladnikoff och Lina Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM