Lycklig kärlek tar död på tv-serierna

NÖJE

Nu firar ”Bones” 100 avsnitt.

Men Booth och Brennan håller fortsatt händerna på täcket.

Eftersom ömsesidig, lycklig kärlek och stabil tvåsamhet är ren dramaturgisk arsenik – som kan ta död på vilken serie som helst.

På söndag visar TV3 det hundrade avsnittet av kriminalserien ”Bones”.

Vilket alltså betyder att Temperance ”Bones” Brennan och Seeley Booth vid det här laget har gått som katter kring het gröt och nosat varandra i baken – bildligt talat – i snart fem hela säsonger.

Och nu står seriens skapare Hart Hanson och hans kollegor inför en prekär situation.

r medan de förstås inte kan dra ut på Booths och Brennans parningsdans precis hur länge som helst, och hålla på och slänga ut små luftköttben till tittarna i all evighet (Drömsex i finalen av säsong fyra? Verkligen? Ät mina shorts!), så gräver de samtidigt med största sannolikhet sin egen grav när de slutligen tussar ihop de två huvudkaraktärerna.

Eftersom det är deras ömsesidiga sexuella attraktion/frustration och kärleksfulla småtjafsande som i mångt och mycket är det som särskiljer ”Bones” från resten av kriminalseriemaffian.

Dessutom är det ju allmänt känt – åtminstone ända sedan 1987, då Bruce Willis och Cybil Shepherd till slut låg med varandra i ”Par i brott” – att det är rena­ rama showdödaren att låta ett radarpar av den typen förenas i köttet. Eller ännu värre – bli ihop och leva lyckliga.

Vi i publiken må tro att det är det vi vill se – men när manusförfattarna väl släpper till och ger oss det vi har gått och väntat på, så tröttnar vi oftast ganska snart. Spänningen har dunstat, och vi börjar se oss om efter nya utmaningar.

I det fallet beter vi oss inte helt olikt ett gäng slem­miga strandraggare, som målmedvetet lobbar för att få av folk kläderna – men sedan snabbt tackar för kaffet och lägger benen på ryggen när solen börjar sippra in genom persiennerna och eftertankens kranka blekhet sätter in.

Vi är helt enkelt inte särskilt intresserade av något tryggt och stadigt. Det tråkar ut oss.

Vilket givetvis är anledningen till att de flesta romantiska komedier slutar precis när förhållandet börjar.

Så räkna inte med att se Bones och Booth bygga gemensamt bo än på några avsnitt. Typ 100.

ARTIKELN HANDLAR OM