Därför är ”Solsidan” en succé – trots att alla tv-kanaler först nobbade

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Fem tv-säsonger med ibland över 2,5 miljoner tittare. Nu förväntas långfilmen bli en braksuccé.
Men från början fick ”Solsidan” nobben – av SVT, TV3, TV4 och Kanal 5.
– Det var deppigt. Först var det ingen som var intresserad, säger Felix Herngren, seriens skapare.

Då var reaktionerna från tv-kanalerna typ Vem vill kolla på några par som trasslar runt i Saltsjöbaden? eller att man tyckte det lät spännande, men inte hade någon möjlighet just då.
– Vardagsdramatik är svår att sälja in. Man måste se det för att känna det. ”Zache” (Jan Zachrisson, produktionsbolaget Jarowskijs vd) sa: Gör en pilot. Vi gjorde det och först då förstod de att det kan bli kul. Då var det bara jag och Johan Rheborg. Mia (Skäringer) och ”Jossan” (Josephine Bornebusch) var ännu inte med, berättar Felix.
TV 4 nappade först och resten är tv-historia.
Och nu är det annat ljud i skällan. ”Solsidan”, premiär på fredag, förväntas bli julhelgens stora publiksuccé.


Vad är orsaken till framgången? På vilket sätt landar ”Solsidan” så rätt i vår samtid?
När det var pressträff under måndagen, ställde jag frågan till de inblandade.
– Även om vi alltid har försökt spegla samtiden, så sätter vi väl fingret på relationer och hur det är att vara människa, det är rätt tidlöst, säger Felix Herngren, som spelar Alex och regisserat.
– Status och konsumtion är ett ständigt tema. Yta är viktigt i våra tider och paret vi spelar är ju i allra högsta grad måna om sitt yttre, säger Johan Rheborg, som spelar Fredde, gift med Mickan, spelad av Josephine Bornebusch.
– Sedan är det ju en komedi, det handlar mycket om att få till roliga skämt, säger Josephine.
– Människorna i serien är styrkan. Jag tycker vi mer berättar om relationsproblem än om samhället i stort, säger Malin Cederblad, som spelar Anette, Oves (Henrik Dorsin) fru.
– Ett ord räcker: Ängsligheten. Jag tycker ”Solsidan” är en bra samtidsbild av hur vi projicerar en sak och tycker en annan, säger en av ensemblens nykomlingar Henrik Schyffert, som spelar David, en man som kommer emellan Alex och Anna (Mia Skäringer).
– Alex och Anna har en livsstil, Mickan och Fredde en annan, men är lika ängsliga på olika sätt, tycker Mia Skäringer.

”Många känner igen sig”

Frida Hallgren, ny i gänget som Bella, en kvinna som kommer emellan Alex och Anna, säger:
– Det är mycket med relationerna. ”Solsidan” handlar ju om relationer, från hur familjelivet ska se ut till hur det är att ha en sjuk pappa. Många känner igen sig.
– Vi har i flera år fantiserat om vem som är Freddes pappa. Till skillnad från i tv-seriens 22 minuter, fanns det nu utrymme för att låta honom dyka upp, säger Måns Herngren, medregissör till filmen.
Och Freddes pappa dyker upp, i form av Sven Wollter, som spelar en väg- och vatteningenjör som länge jobbat ideellt i Afrika. Raka motsatsen till sin superkapitalistiska son.
– Jag tycker det var ett underbart manus. Det berättar inte bara om de här personerna på Solsidan, utan också rätt mycket om vår tid nu.
– Jag känner ju inte till den miljön så väl, men det finns en satirisk sida hos ”Solsidan” som jag gillar. Det var väl bra uttryckt (skratt).

Publicerad:

LÄS VIDARE