Musikvideon som chockar Frankrike

avMartin Söderström

NÖJE

Utstuderat ultravåld i Justices "Stress"

Samhällskritik eller utstuderat övervåld?

Videon till Justices låt ”Stress” har fått debatten att rasa i Frankrike.

– Musikvideon är helt oacceptabel, menar det franska polisfacket.

Den hajpade franska electroduon Justices video till låten ”Stress” har dragit igång en intensiv våldsdebatt i Frankrike. I videon visas hur ett tonårsgäng – med Justices egen logotyp på sina jackor – ger sig ut på en hänsynslös brottsräd.

Ungdomarna misshandlar oskyldiga människor som kommer i deras väg, eldar upp bilar, rånar äldre damer och jagas av polisen.

Ett ämne – och handlingar – som fått många minnen och känslor från Pariskravallerna härom året att blossa upp igen.

– Justices video är oacceptabel i ett samhälle som i första hand behöver finna sin riktning igen, skriver Frankrikes största fackförbund för poliser i ett officiellt uttalande.

Enligt musiktidningen Summersound System vill ett flertal franska politiker totalförbjuda videon – med motiveringen att den är rasistisk.

Att ungdomsgänget består till stor del av unga nordafrikaner – och att deras offer i störst utsträckning är vita fransmän eller turister har fått en mängd röster att höjas i protest.

– Våldet i musikvideon är helt omotiverat och det är det totala avsaknaden av analys som stör. Justice själva kommer från en trendig del av Paris där man fascineras av förorternas gangsters och bad boys. Bilderna i videon är bara en projektion av sådana fantasier, skriver Le Nouvel Observateur.

Cynisk PR-kupp?

Det brukar heta att all press är bra press. I det avseendet kunde lanseringen av Justices nya singel inte ha fått en mer lyckad start.

Men på artistens skivbolag vill man inte säga om videon är ett rasande inlägg i samhällsdebatten eller helt enkelt bara en cynisk kupp för att generera maximal PR.

Faktum är att man inte vill kommentera ”Stress” över huvud taget.

– Vi säger ingenting om videon. Vi slängde iväg den, och nu får vi se var den hamnar, säger Pedro Winter på Justices skivbolag Ed Banger till Poptronics.

Enligt franska musikmagasinet Les Inrockuptibles har även Justice själva helt avböjt att kommentera videon till ”Stress”.