”Idol”-Hannas oro inför finalen: ”Jag har haft mycket problem”

avMathilde Albinsson

NÖJE

Hanna Ferm ser fram emot ”Idol”-finalen.

Samtidigt finns det ett orosmoment. Röstproblemen från förra veckan har kommit tillbaka.

– Jag hoppas att rösten finns där när jag väl behöver använda den, säger hon.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Hanna Ferm.

Hanna Ferm, 17, beskriver sin medverkan i ”Idol” som en lika nervkittlande som härlig resa.

– Det tuffaste har varit att kontrollera nerver och press på sig själv. Jag kände i början att jag var väldigt orolig och rädd. Jag är fortfarande nervös ibland, men jag har inte samma rädsla längre. Och det bästa har ju varit att få sjunga inför så många människor, få göra vardag av det jag älskar. Och alla fantastiska människor som har varit med.

Men snart når ”Idol”-resan sin slutdestination: Den stora finalen i Globen.

Hanna Ferm har lyckats mota bort den där scenskräcken genom att ta kontroll över sitt framträdande. Hon tänker igenom sitt nummer, bit för bit, innan hon går ut och möter publiken.

– Jag brukar vilja vara säger på vad jag ska göra så att jag inte behöver känna mig osäker på scen. Jag vill kunna ta in stunden, när jag väl är där, förklarar hon.

Fick hjälp av naprapat

Men det finns trots allt ett orosmoment som hon inte kan kontrollera på samma sätt: Rösten. Problemen började redan förra veckan, inför semifinalen, och fortsatte på lördagen när hon uppträdde på shoppingcentret Nordstan i Göteborg.

Nu har hon till och med tagit hjälp av en naprapat för att få bukt på röststrulet.

– Jag har haft mycket problem, för jag har varit hes. Och så var jag hos en naprapat och knäckte till. Det blev faktiskt väldigt mycket bättre i går, men nu känner jag att det redan börjar spänna till sig igen. Så jag ska vila upp mig och hoppas att rösten finns där när jag väl behöver använda den.

På vilket sätt kan en naprapat hjälpa till med röstproblem?

– Vår sångcoach Sussi är väldigt bra. Hon vet hur rösten hänger ihop med kroppen. Det är inte bara stämbanden och halsen man sjunger med, utan det är ju liksom hela kroppen. Man kan ha vissa spänningar som trycker så att det blir trögt att sjunga. Knäcker man då på vissa ställen kan det hjälpa till att få det att kännas lite enklare, förklarar hon och säger samtidigt att även Chris Kläfford fick samma erbjudande.

Har det fungerat?

– Ja, det funkade, men nu funkar det inte längre. Jag hoppas att jag kan försöka släppa loss lite och slappna av och vila stämbanden.

Men det är svårt att hitta stunder att vila och vara tyst på. Repetitionerna har avlöst varandra och i finalen framför finalisterna hela tre låtar var. Hanna kommer att sjunga ”Crazy” av Gnarles Barkley, ”Stronger” med Kelly Clarkson samt årets vinnarlåt, ”Treading Water” som är skapad av Herman GardarfvePatrik Jean och Melanie Wehbe.

– Den är väldigt meningsfull. Det är ingen text man bara har skrapat ihop. Den är fin med ett fint budskap och det finns en mäktig känsla i den. Alla kan nog relatera till den, säger Hanna Ferm hemlighetsfullt om vinnarlåten, som spelas upp för allmänhetens öron först i finalen.

– Det är betydelsefullt för mig att sjunga låtar som har en mening, därför kan jag definitivt stå för den och tänka mig att släppa den.

Hanna: ”Jag tror att Chris vinner”

Och röstproblem eller inte – i finalen planerar hon ändå att ge allt, även om hon redan tror sig veta vem som kommer kamma hem vinsten.

– Jag tror att Chris vinner. Det har jag sagt sedan innan, men jag känner mig jätteärad att stå bredvid honom överhuvudtaget i en final. Jag har vetat hela tiden att han skulle stå i finalen. Jag känner mig jättenöjd med slutresultatet oavsett hur det blir, men det är klart att man vill vinna när man har kommit såhär långt.

I publiken sitter nära vänner och hennes familj.

– Det betyder jättemycket för mig att de är där och stöttar mig och att oavsett vad resultatet blir så vet jag att de älskar mig lika mycket ändå.

Finalen av ”Idol” 2017 sänds i kväll klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Idolerna som inte vann - men blev stjärnor ändå 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol

Hanna Ferm