Kikki Danielsson gör cd-comeback

NÖJE

Kikki & Roosarna gör comeback.

I dagarna släpps nya albumet "Vad livet har att ge" på norska skivbolaget Tylden & Co.

Det är första gången som Kikki Danielsson hörs på skiva sen 2003.

Egentligen är "Vad livet har att ge" inte någon helt ny platta. Albumet består bara av sex nyinspelade sånger. Resten är hämtade från 90-talsplattorna "Ett hus med många rum" och "Hem till Norden".

Och Kikki Danielsson sjunger själv enbart på en av de nya låtarna, det Kjell Roos-komponerade titelspåret.

Men det är ändå ett lovvärt försök att spela in nytt material och få liv i Kikkis musikkarriär igen. Det är oklart om plattan kommer att distribueras i Sverige, även om jag tror att man kan utgå från det. På skivbolagets hemsida, www.tylden.no kan man redan nu lyssna på smakprov från albumet.

I Kikki & Roosarnas nya sättning 2005 ingår dansbandslegenden Janne Önnerud som sångare och manlig frontfigur. Det är också han som sjunger merparten av de nya låtarna, som den lovande "Vart tog din kärlek vägen, Marie?".

Kjell Roos sjunger det som verkar vara den starkaste nyinspelningen, Phil Collins-inspirerade balladen "För oss två".

Mer skivnytt: Lotta Engberg släpper ett helt nytt soloalbum med arbetstiteln "Kvinna och man" i mars. Som bekant ger hon sig ut på turné i vår, med premiär i Piteå den 19 februari.

Christer Sjögrens Elvis-platta "Love me tender" släpps 23 februari

Och Barbados släpper dubbelsamlingen "Best of Barbados 1994-2004" (Mariann) inom kort. Skivan innehåller bandets 33 största hits plus tio tidigare outgivna låtar.

Julafton för fansen.

Magnus Meinert och Mattias Eklund lämnar Sannex. Det är ett hårt slag för bandet. Orkestern förlorar två viktiga centralfigurer samtidigt. Magnus Meinert har sen han tog över efter Jenny Salén i augusti 2002 utvecklats till ett av de största framtidshoppen inom svensk dansmusik. Mattias Eklund fick utmärkelsen Årets blåsare i Guldklavengalan så sent som i somras.

Jag är förvånad och besviken över den allt sämre uthålligheten hos yngre dansbandsmusiker - de band som är stora i dag har kämpat i många år, det är få artister förunnat att slå igenom över en natt.

Dubbelt synd är det om Sannex. På sin hemsida försöker de hålla modet uppe, men det måste kännas tungt att börja om från noll igen och matcha fram en ny frontfigur. Knappt hade Jenny Saléns namn satt sig förrän hon lämnade bandet och ersattes av Magnus Meinert, som nu slutar efter mindre än tre år.

Det är slöseri med talang.

Dock är det på sin plats att betona att Jenny Saléns eget band i eget namn är hetare än någonsin, ständigt på turné och på väg mot stjärnorna.

Kolla hemsidan: www.jennysalen.nu.

Michael Nystås