Svenska hårdrockare ger ut dvd med välgörenhetslåt

1 av 3 | Foto: Yngwie Malmsteen.
NÖJE

Sveriges hårdrockselit spelade in en välgörenhetslåt efter terrororistdådet den 11 september 2001.

Först nu ges låten ut - på en insamlingsskiva för offren i Sydostasien.

- Det är jättebra att låten används för det här ändamålet, säger Jan Johansen.

Om två veckor släpps en dvd med den tidigare outgivna låten "Where is the fire" i de svenska skivbutikerna. Sjunger på låten gör gräddan av den svenska hårdrockseliten - artister som Europe, Yngwie Malmsteen, Candlemass, Pain, Tommy Nilsson, Jan Johansen, Stefan Andersson, Hardcore Superstar, Evergrey och Alien.

Intäkterna från låten, som skrivits av Tommy Denander och Björne Lindbom, går oavkortat till Röda korsets insamling till offren för flodvågskatastrofen i Sydostasien.

Men "Where is the fire" är inte nyinspelad för ändamålet.

- Nej, låten spelades in för en stor insamlingsskiva efter 11 september-katastrofen. Men vi drog tillbaka den eftersom de ansvariga utgivarna i England inte var seriösa nog, säger Tommy Denander.

När Aftonbladet ringer runt till flera av de medverkande artisterna är de helt omedvetna om att "Where is the fire" är på väg att släppas.

- Nej, jag hade ingen aning om det. Men det är ju jättebra att låten kan användas till det här ändamålet, säger Jan Johansen.

Tommy Denander berättar att man av tidsbrist inte hunnit meddela artisterna än.

- Nej, vi bestämde oss för att ge ut låten först i förrgår. Men vi äger alla rättigheter och jag kan inte tänka mig att någon skulle invända mot att vi gör så här, säger han.

Dvd:n kommer även att innehålla en dokumentär om inspelningen av låten, samt flera av de medverkande artisternas tidigare outgivna videor.

Jon Forsling