Låtar som säger mer än tio ledarskribenter

NÖJE

Gamblers är svenska dansbandsmästare så länge tävlingen ligger på is.

Ett faktum som de är smarta nog att utnyttja i all marknadsföring.

Senaste singeln visar upp ett band i toppform.

Jörgen Bolmstad är ett nytt ansikte på sång i Gamblers sen segern i dansbands-SM i Sunne 2003, då sångaren hette Andreas Andersson. Bandet bildades så sent som 1997 och har hittills haft en spikrak karriär.

Jag kan inte se varför nya singeln skulle ändra på det. ”Varje droppe regn” (Wham Bam Boom) är en sann popkaramell med dansbandstouch, skriven av de nya låtskrivarhoppen Patrik Eklöf och Glenn Keymer.

Gräddan av den yngre svenska dansbandseliten är med: Kindbergssångaren Niclas Löfdahl sitter i producentstolen och Stefan Brunzell, ex-Friends, gästar på piano. Som bonus medverkar gitarristen Martin Hedström, som tidigare jobbat med bland andra Lena Philipsson.

Resultatet är förföriskt bra. Jörgen Bolmstad sjunger klart och rent, och påminner röstmässigt om Mathias Holmgren. ”Varje droppe regn” börjar som en vacker pianoballad för att sen stegvis byggas på med full orkester.

Smakfullt och snyggt.

Fryd & Gammen är ett skönt namn på ett skönt, norskt dansband. Fjärde albumet heter ”Musikk er livet” (Tylden) och är orkesterns första med unge sångaren Tommy Tungvåg i fronten.

Albumet är intressant för svensk del då inte mindre än nio av de tolv sångerna har svenska upphovsmän. Ännu intressantare är att bandet valt Barbados genombrottslåt ”Hold me” som öppningsspår. Fryd & Gammens tolkning heter ”Angeline” och har fått norsk språkdräkt av dansbandskungen William Kristoffersen från Ole Ivars. Kristoffersen har i samtliga fall försett de svenska originalen med nya texter.

Det är låtar av bland andra Johnny Thunqvist, Kaj Svenling, Patrik Ahlm, Keith Almgren och Claes Lövgren. Jag lyssnar gärna på versionerna av Barbados ”Vill bara vara nära” (”Förskolelaererinne”) med sitt Eldkvarn-intro och Sten & Stanleys ”Vill bara gå!” (”Hva vil du nå?”), snygg, gitarrbaserad dansmusik skriven av Thomas Holmstrand, Peter Dahl och Linda Jansson.

Men starkast berör en av Fryd & Gammens egna låtar, saxofonisten och keyboardisten Svein Morten Haugeruds ”Gammel barnetro” med en text av William Kristoffersen, som faktiskt handlar om Irakkriget. Tommy Tungvåg sjunger om hur hans barnatro sätts på prov när han läser om hur oskyldiga och värnlösa barn far illa.

På 13 versrader uttrycker Kristoffersen mer än tio ledarskribenter.

Helene Persson från saknade Helene & Gänget gör efterlängtad comeback med en ny krogshow i Hässleholm i jul. Tillsammans med medlemmar i Bjärnums Casinogäng underhåller hon julbordsgästerna på Björksäter i Hässleholm under tre helger i december.

Helene Persson kommer också att medverka i en ny uppsättning av Bert Månsons klassiska dansbandsmässa ”Människan och skapelsen” 2005. Hon utesluter inte heller att hon dyker upp på dansbanorna i framtiden - då som gästartist i ex-maken Magnus Perssons band.

Det är ljuv musik för oss som saknat Helene Perssons röst.

Bäst just nu

Michael Nystås