Räkna med huggsexa om "Robinson"-såpan

NÖJE

SVT:s beslut att lägga ner "Expedition: Robinson" startar den verkliga tävlingen.

Räkna med budgivning när tittarmagneten byter kanal.

Räkna med beslutsångest på SVT när hålet i tablån ska fyllas...

Det är lite "silly season"-känsla över det.

Du vet, den store målskytten i den allsvenska fotbollsföreningen lägger plötsligt av, slutar, börjar sälja dammsugarmunstycken i stället.

Kvar står föreningen med tomt hål i laguppställningen, vem ska nu göra målen!?

Lite så kommer det att bli på SVT.

Vem ska nu dra tittare till kanalen på lördagskvällarna på vintern?

Fast, ännu värre, målskytten riskerar i det här fallet att gå direkt till något annat konkurrerande lag.

Alltså annan kanal.

För nog kommer det att finnas tv-chefer som vill hugga produktionsbolaget Strix vrålheta programformat när SVT sänt sitt sista avsnitt 2004.

Frågan är bara vilka som kommer att ha råd.

Sparande TV4?

Hungriga TV3?

Eller, varför inte, Canal +?

I den nya digitala tv-världen öppnas nya möjligheter. Kanske finns där en kanal som vi inte ens känner till som har en fet plånbok och som desperat behöver en publikfriande magnet.

Räkna med tjyv och rackarspel. Pakter. Svek.

Och vågspel.

För "Expedition: Robinson" är ett svindyrt tv-projekt. Exakt hur många miljoner programmet kostar att producera är höljt i dunkel. Men låt oss säga 20-25 miljoner.

Det är inte så ofta ett program byter kanal i det här landet, det är oftast programledare som hoppar efter sedelbuntarna, men när ett program byter kanal betyder det INTE automatiskt att tittarna hakar på.

När TV3 tog över TV4:s klenod "Fångarna på fortet" blev det ett rejält magplask med nedläggning som följd. Ungefär som att värva en gammal storspelare på dekis med sönderslitna knän...

Nästa vecka börjar programmet "Saknad" i TV4. Det är TV3:s "Spårlöst försvunnen" i ny skepnad, i ny kanal. Det ska bli intressant att se om TV4 lyckas stöpa om den "spelarövergången" till en succé.

Riktigt vad SVT ska göra med alla miljoner som nu blir fria efter att man sparkat ut sin stjärna ur tablån är oklart.

Det är inte lätt att hitta en lika given succé på tv-marknaden. Och - ja - jag hoppas vi slipper 14 delfinaler av Melodifestivalen som utfyllnad.

- Välkomna till Gunnarsbyn, jag heter Ragnar Dahlberg och i veckans delfinal uppträder farbror Bosse, Karl Kanga, Balobaz, The Björkmans...

Snälla SVT - inte det, snälla!?

Facit

Ronny Olovsson