Lennie Norman

Nu blir det Gubbvarning runt hela landet

Lennie Norman drar på turné

Av: 

Jan-Olov Andersson

Lennie Norman åker på turné.
Lennie Norman åker på turné.

NÖJE

En av pionjärerna inom stand up-komiken – Lennie Norman, 69 – drar ut på sin första egna turné på 27 år.

Titeln?

”Gubbvarning Live!”.

– Att vara gubbe är mer ett uppförande än en ålder. Keith Richards är inte gubbe. Gustav Fridolin har varit gubbe sedan han föddes, säger Lennie.

Numera tar vi stand up-humorn, eller stå upp-humorn, för givet.

– Vanligaste frågan de första tio åren var: Hur länge ska den här flugan hålla i sig?, minns Lennie.

Han var en av pionjärerna. Hade spelat i popband på 1960-talet. Började spela bas med pappa Charlie Norman (1920-2005). Pappans trummis, Ronnie Gardiner, hade köpt med några skivor till Lennie från USA med Redd Foxx (1922-1991), legendarisk stand up-komiker. Inspirerad av honom, började Lennie försöka sig på genren när han var konferencier mellan artisterna på nöjesbåten Patricia i Stockholm.

Första gången han tycker han var riktigt bra på en scen, var SVT där och filmade för nöjesprogrammet ”Stina med Sven”. Han bjöds in till direktsändningen kvällen efter – vilket krockade med en spelning med pappa på Kanarieöarna.

– Jag ringde min kompis Björn Skifs och frågade hur jag skulle göra. Han sa: Nu går tåget, du får välja om du hoppar på eller inte.

När Lennie, Jonas Gardell och Ulla Skoog skulle förklara det nya fenomenet stand up, blev det braksuccé inför miljoner tv-tittare.

– Det var ju, typ, ett nöjesprogram i veckan på den tiden, säger Lennie.

– Jag breakade vid 40 års ålder. Det tror jag var nyttigt, då stiger inte framgången en åt huvudet.

Sedan har det rullat på. Med stand up och tv-programmet ”Måndagsklubben” i Kanal 5, med Claes Malmberg och Caroline Giertz. Föreställningar ihop med såväl Malmberg som Björn Skifs, Robert Wells med flera.

Men ”Gubbvarning Live!” är faktiskt första helt egna turnéen på 27 år.

Han lovar att vara argare, bittrare och mer förbannad än någonsin.

– Fram till 47, 48 år är man en arg ung man. Vid 55-60 blir man den sura, bittra gubben. Det vill ingen vara. Sedan tänkte jag: Varför inte? Min komik bygger nästan alltid på irritation på någonting. Man känner sig som en En man som heter Ove ibland.

Hur ser din publik ut?

– De som har följt mig är väl från 54 och uppåt. Vi har samma värdegrund, kan skratta åt hur det var då och nu. På en provföreställning i Borås var det även folk i 20-årsåldern. De skrattade åt mig. I Sverige kan vi alla skratta med (skratt).

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Alla Ulf Lundells dissar i nya boken

ÄMNEN I ARTIKELN

Lennie Norman

Stand up

Claes Malmberg