Piratenpriset till Claes Eriksson

Publicerad 2013-05-13

Galenskaparnas Claes Eriksson tilldelas årets Piratenpris. Han fanns på plats i skånska Vollsjö på måndagen för att vara med på offentliggörandet.

– Jag är lite omtumlad, säger han. Äran är fantastiskt stor.

Presentationen av årets pristagare skedde traditionsenligt vid det pumphus i skånska Vollsjö som sedan sju år tillbaka är platsen för tillkännagivandet.

62-årige Claes Eriksson grundade Galenskaparna i slutet av 1970-talet tillsammans med brodern Anders Eriksson och Kerstin Granlund. De fusionerades med sångkvartetten After Shave 1982 och firade i fjol 30 år tillsammans. Tre årtionden fyllda av revyer, tv-succéer, filmframgångar och en given plats i den svenska nöjeshistorien.

"Med försåtlig humor och finurligt allvar punkterar denne estradör alla sorters dryghet, maktmissbruk och byråkratisk enfald, samtidigt som han hyllar modet hos den enskilde medborgaren", heter det bland annat i motiveringen.

"Upplyft"

Claes Eriksson beskriver sig själv som "upplyft" av att ha fått Piratenpriset.

– Det är svårt att förbereda sig för det här framförallt när man ser de tidigare pristagarna med bland annat Leif GW Persson som jag beundrar mycket. Äran är fantastiskt stor.

Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet delar varje år ut Piratenpriset på 100 000 kronor. Från början hette det att pristagaren skulle ha verkat i Piratens anda, men den skrivningen är numera borttagen ur statuterna.

Priset har genom åren bland annat gått till Hans Alfredson, Ernst-Hugo Järegård och Kristina Lugn. I fjol belönades författaren och kriminologen Leif GW Persson.

Fritiof Nilsson Piraten (1895-1972) var en folkkär författare som bland annat skrev böckerna "Bombi Bitt och jag" och "Bock i örtagård". Själva utdelningen av priset sker i samband med Piratendagen 15 juli.

Arvid Jurjaks/TT Spektra

ANNONS

Följ ämnen i artikeln