Tv-tittare rasar mot Rickard Sjöberg

1 av 2 | Foto: TV4
Mats Ove tänker rätt...
NÖJE

Mats Ove Johansson, 51, hade chans på hundratusen kronor i Postkodmiljonären i TV4.

Han sa rätt svar – men valde fel bokstavsalternativ.

– Rickard Sjöberg fick honom att säga fel, säger tv-tittaren Ulla till Aftonbladet.

När dagens program av Postkodmiljonären drog i gång i TV4 i kväll satt Mats Ove Johansson, 51, från Sunderbyn i Norrbotten i heta stolen. Han hade klarat sig vidare för förra programmet och ställdes inför tiotusenkronorsfrågan.

Han svarade utan tvekan rätt. Han klarade även nivåerna 20 000, 30 000, 50 000 och 75 000 kronor.

Sjöberg: "Du kunde det"

Programledaren Rickard Sjöberg läste upp nästa fråga: Vad av följande kan inte hänföras till namnet Nissan?

Rätt svar skulle ge 100 000 kronor.

– Jag tror inte att det finns en modeskapare som heter Nissan. Jag säger C, sa Mats Ove Johansson i programmet.

Sjöberg upprepade frågan om och om igen.

Mats Ove var ändå säker och höll fast vid sitt svar, men fel bokstav.

Sedan avslöjar Rickard Sjöberg:

– Rätt svar skulle ha varit D.

Då föll poletten ner för den tävlande:

– Ja, just det. Jag satt hela tiden och sa att det inte finns en modeskapare som heter Nissan. Jag skulle ha svarat D. Eller hur?

– Ja, svarar Rickard. Du kunde det, men det blev fel.

Mats Ove Johansson fick nu gå hem med 10 000 kronor, trots att han kunde frågan.

Efter programmet har tv-tittarna rasat och menar att Sjöberg lurar Mats Ove. Flera uppger att de blev väldigt frustrerade över att inte programledaren rättade Mats Ove.

– Han skulle ha fått hundratusen. I stället gick han ner till tiotusen. Det här är katastrof. Jag ska gå ur Postkodlotteriet. Rickard kan aldrig erkänna att han har gjort fel. Det här står mig upp i halsen, säger tv-tittaren Ulla till Aftonbladet.

Sjöberg konfunderad

TV4:s presschef, Malin Lindborn kunde först inte kommentera det förinspelade programmet. Men efter midnatt ringer Richard Sjöberg själv upp Aftonbladet:

– Jag blev lika konfunderad som han. Jag förstod inte hur han tänkte på ett sätt och svarade på ett annat. Om jag skulle rätta honom skulle jag ge honom rätt svar. Det jag däremot kan göra är att upprepa frågan och betona ”inte” i frågan, säger programledaren.

Som säger att han försökte hjälpa Mats Ove så mycket han kunde genom att upprepa frågan.

– Det var gränsen för vad jag kunde göra, säger han.

– Om jag hade gjort mer än jag gjorde så skulle jag ha brutit mot reglerna. Jag har inget tvång att att hjälpa överhuvudtaget eller påminna. Att läsa och svara på frågan, det är hans uppgift.

Ska titta på programmet igen

Sjöberg säger att det är många som åker dit på den typen av frågor och att de innan programmet spelas in betonar vikten av att noga läsa igenom frågan och utnyttja den fria betänketiden för att undvika sådana här situationer.

– Jag tycker att det var extremt olyckligt och led verkligen med honom. Har var duktig, skärpt och kunde ha gått långt. Sådant här händer tyvärr, säger Rickard Sjöberg.

Enligt Emma Knutsson, pressansvarig på programmet, så ska de titta på det igen för att se över om de ska vidta några åtgärder.

– Men vi har inte tagit det beslutet än och kommer inte hinna göra det i natt. Men det har hög prioritet hos oss och vi lyssnar absolut på tittarna och vill att allt ska bli rättvist, säger hon.

– Vi kommer att titta på det här mycket snart.