Dokument: Det här anklagas artisterna för

avChristian Ström, Martin Gustafsson

Nu riskerar Lotta Engberg, Magnus Carlsson och Martin Stenmarck upp till två års fängelse

1 av 5
Bruno Tillander är också åtalad.

Totalt undanhöll de 19 kändisarna över 5,4 miljoner från staten.

En efter en har fallit.

För tre artister väntar nu nästa mardröm: I dag står ­Lotta Engberg, Martin ­Stenmarck och Magnus ­Carlsson i rätten misstänkta för skattebrott.

I januari 2009 stegade artistbokaren Bruno Tillander, 61, in på Skatteverkets kontor i Jön­köping.

Snart avslöjades en av de största skattehärvorna i artistbranschen någonsin – namn ­efter namn lades till listan över artister och kändisar som misstänktes ha tagit emot svarta pengar.

Totalt handlar det om inkomster på över 5,4 miljoner kronor som undanhållits från beskattning.

Det var efter att Charlotte Perrellis manager Staffan ­Jordansson utreddes för ­skattebrott 2008 som Bruno Tillander blev nervös. Under samma period gjorde också Skatteverket en revision mot en släkting till Tillander.

– Jag började dra åt mig öronen och ville berätta, jag kände att det var nog, säger Tillander till Nöjesbladet.

Men han tvekade länge – och hade långtgående planer på att fly utomlands.

– Jag kan erkänna att jag ett tag tänkte att ”jag drar och kommer aldrig mer tillbaka”. Men man älskar ändå Sverige och så tänkte jag att jag tar tjuren vid hornen, säger han.

Två har erkänt

En efter en har de 19 aktuella kändisarna upptaxerats.

Endast två av dem har erkänt att de tagit emot svarta pengar.

Lill-Babs och Pontus ­Assarsson är de enda som formligt erkänt vår bedömning, ­säger Rolf Granath, skatte­intendent på Skatteverket som har utrett härvan.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson betalade in drygt 240 000 kronor, inklusive skattetillägg.

– Jag hade gjort ett fel, då var det bara att erkänna det, säger hon till Nöjesbladet.

Efter att Bruno Tillander avslöjade allt har branschen vänt honom ryggen.

– Det är många som tycker att man är en förrädare i artistbranschen men jag känner att jag har gjort rätt för mig, säger han.

Hur började det?

– Det bara blev så och sen blev det ett ekorrhjul. Det är väldigt vanligt i den här branschen. Vill man göra jobb på köpcentrum kan det max kosta 25 000 till 30 000. Och då säger artisterna att ”då måste jag få det i ett ­kuvert”. Där skulle jag ha varit starkare och sagt nej, säger han.

Att åklagaren valt att väcka åtal mot just Engberg, Stenmarck och Carlsson för skattebrott alternativt vårdslös skatteuppgift beror på att de oredovisade inkomsterna ska ha skett ”uppsåtligen eller av grov oaktsamhet”. Brott som kan ge två års fängelse.

Magnus Carlsson nekar till brott och hävdar att det hela är ett missförstånd.

– Han har fått betalt men trott att Bruno Tillander skötte det med sina bokförare på ett ­korrekt sätt, säger hans advokat Per E Samuelsson.

”Jag är skakis”

Bruno Tillander står själv ­åtalad misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

– Jag tror att det kommer tas stor hänsyn till att jag lämnade in mig själv. Men man mår inte bra. Jag är skakis, det här är inget som man precis är van vid, ­säger han.

Enligt honom har några av de åtalade artisterna fortsatt ta emot svarta pengar.

– Några av dem, och de kommer jag ta upp i rätten, har ju ­bara fortsatt som om ingenting har hänt och jobbar vidare och tar svarta pengar. Det är helt ofattbart att man inte har lärt sig sin läxa, säger han.

Sandra Dahlberg, 33, är en av de 19 som drogs in i härvan och upptaxerades. Hon nekar till att ha tagit emot svarta pengar och ger inte mycket för Bruno ­Tillanders uppgifter som Skatteverket och åklagaren till stor del bygger sin bevisning på.

– Jag var extremt ung när det hände och gick i ”Fame factory”. Vi skjutsades bara ut på signeringar och fattade ju ingenting då. Jag hyser inget agg mot Skatteverket utan det är mer han ­artistbokaren som betett sig otroligt falskt, säger hon.

”Riktig bedömning”

Rolf Granath på Skatteverket menar att det inte finns någon anledning att misstro Bruno Tillander.

– Nu har det här ju prövats av både två förvaltningsrätter och två kammarrätter och domstolarna har ju gjort samma bedömning som Skatteverket när det gäller Bruno Tillanders trovärdighet. Det bevisar att Skatteverket gjort en riktig bedömning till trovärdigheten och tillförlitligheten till hans uppgifter och hans person, säger han.

Samtliga tre nekar

■ ■ De tre brottsmisstänkta (Lotta Engberg, Martin Stenmarck, Magnus Carlsson) nekar alla till att ha tagit emot svarta pengar.

■ ■ Enligt åtalet ska de ha tagit emot pengarna i samband med spelningar på köpcentrum. Artisterna själva menar att de bara tagit emot pengar i form av reseersättning eller ersättning för mat och utrustning som eventuellt gått sönder.

Magnus Carlsson: Redovisade inte ­inkomster på 759 000 kronor, finns inga uppgifter om ­beskattning och skattetillägg.

Martin Stenmarck: Redovisade inte inkomster på 815 000 kronor, tvingades betala 624 955 ­inklusive skattetillägg.

Lotta Engberg: Redovisade inte inkomster på 1 366 000 kronor, tvingades betala nästan 1,1 miljoner inklusive ­skattetillägg.

ARTIKELN HANDLAR OM