Totalt hjärnsläpp avgjorde omgång två av ”På spåret”

NÖJE

Kalla det hjärnsläpp, tankekollaps eller blackout. Sådant som deltagarna i ”På spåret” är livrädda för att drabbas av.

Sällan har vi väl sett ett tydligare exempel på det, än när Denise Rudberg och Johan Olsson inte fattade ett jota av Kristian Luuks, minst sagt, övertydliga ledtrådar på resmålet Cork på Irland.

1 av 6 | Foto: SVT
Denise Rudberg och Johan Olsson.

Drygt 2,3 miljoner såg det lite avslagna premiäravsnittet. Andra programmet var heller ingen höjdare. Låga poäng. På andra resmålet Phoenix tog lagen sammanlagt bara en futtig poäng på delfrågorna. Debutanterna Gunnar Bolin/Amie Bramme Sey vann mer på motståndarnas svaghet än sin egen styrka.

Det finns ett ordspråk som lyder Skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Och nog sitter säkert många tittare hemma och blir nöjda när de kan besegra lagen i rutan.

Det hånskrattades nog rätt friskt åt Denise Rudbergs och Johan Olssons totala oförmåga att få ihop ledtrådarna till Cork.

Fram till dess var de med i matchen.

När Gunnar Bolin var nära att rycka redan på sex poäng, höll Rudberg och Olsson till i Wales och Skottland. När Kristian Luuk sa Om ni har någon irländsk ork kvar, ryckte Bolin direkt i nödbromsen på fyra poäng.

Sedan bjöd Luuk på ännu tydligare ledtrådar som Försök att hitta gemensamma nämnaren mellan leksakspistol, matta och champagne (4 poäng). Och Det är dags att ”Corka” upp bubblet, nu är vi framme i Irlands andra stad (2 poäng).

– Vi får inte ihop ledtrådarna alls, sa Olsson.

– Belfast (Nordirlands huvudstad), sa Rudberg.

Tack och farväl för dem.

Så klarade sig lagen:

Gunnar Bolin/Amie Bramme Sey

Hon har varit programledare för olika program i Sveriges Radio och i Aftonbladets morgon-tv och leder podden ”Raseriet” med kusinen Fanna Ndow Norrby. Han har i många, många år varit en av Sveriges Radios mest uppskattade röster. Både kultur- och utrikeskorrespondent. År 2010 fick han Lukas Bonniers Stora journalistpris. Föga imponerande 26 poäng räckte till vinst.

Johan Olsson/Denise Rudberg

Han är en av våra mest framgångsrika längdskidåkare under senare år, med två OS- och två VM-guld. Lade ned karriären så sent som i april i år. Hon har sedan debuten 2000 närmast spottat ur sig framgångsrika böcker i bland annat chic lit- och deckargenren. Stannade på 18 poäng och är efter två förluster utslagna.

Så bra var musiken

Dennis Lyxzén, Umeås rockikon, frontfigur i Refused och The (International) Noise Conspiracy, gjorde tämligen förutsägbara och inte alls särskilt spännande covers på Pugh Rogefeldts ”Här kommer natten” och U 2:s ”New year's day”.


Bästa replik: När tuppgöken får tuppjuck, får den inte vara med i tv på fredagsunderhållning, där går gränsen. Fredrik Lindström kommenterar frågor och svar kring frågan vad fågeln i tecknade serien ”Gråben & Hjulben” heter.

Sämsta felgissning: Gunnar Bolin chansade på att fågeln var en rördrom. En fågelart som finns, typ, överallt utom just i USA.

Mesta felklädsel: Kristian Luuk sa att han hade tagit på sig en ”rockigare kavaj”. Fast visst passar han bättre i sin normala lite gubbyviga stil, än som Adam Ant på väg ut i Londons nattliv under det sena 1970-talet…

Fråga: Är det bara jag som saknar att man tagit bort vinjetten ur programmet?

Största missarna i "På spåret" 00:29

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM