SVT:s julvärdar

Ett hån mot tittarna att SVT:s julvärdar inte direktsänds

Jan-Olov Andersson tycker till om SVT:s val

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Alla tiders julaftonsvärd Arne Weise rasar. Svenska folket rasar. Och med all rätt.
Det är ju ett hån mot tv-tittarna, att de ska luras tro att SVT:s julvärdar Erik Haag och Lotta Lundgren är deras sällskap i rutan hela kvällen, när de i verkligheten firar jul hemma.

Man kan bli totalt engagerad i en direktsänd fotbollsmatch även om den är stentrist och favoritlaget får stryk på en snedspark i 89:e minuten. Men att se idrott i efterhand, känns nästan alltid som bortkastad tid. Även om det har gått bra för de man håller på.
Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är. Något med att vara i nuet. Att man är där när det händer, fast man inte är där, utan i tv-soffan.
Samma sak med SVT:s julvärdar. En tradition mer än 50 år gammal.

Förstår att Arne Weise rasar

Sedan 2003 har de turats om som julvärdar, public service-tv:s mest omtyckta och profilerade namn. Småbarnspappan André Pops (2010) firade jul dagen före eller efter julafton med sina barn, för att verkligen kunna sitta i där tv-studion och vara julvärd i direktsändning. För det är ju ett hedersuppdrag.
Jag förstår att Arne Weise, SVT:s mesta julvärd, rasar och tycker ”det är helt åt helvete”.
Han försakade i år efter år sin egen familjs julfirande.
Dels för att han är en fåfäng rackare, det tror jag han själv erkänner.
Men också för att han fyllde en funktion. Var ett slags sällskap för de ensamma i tv-sofforna. En trygghet som satt där hela kvällen med sitt trivsamma småprat, när han guidade svenska folket mellan programmen. Mer än så har egentligen aldrig behövts.
Några har höjt upplevelsen genom att ta med musikinstrument och sjungit några sånger.

Hade det smällt till någonstans i världen eller om någon högt älskad och folkkär svensk gått bort, hade SVT:s julvärd naturligtvis även kunnat kommentera det. Det är ju direktsändning.

Slår mynt av sitt kändisskap

Genom åren har därför få brytt sig om TV 4:s förinspelade julvärdar. Kanske blir det ändring på det i år, när kanalerna nu konkurrerar mer jämbördigt. Ja, TV 4 storsatsar med folkkära familjen Mys… f'låt Mandelmann.
Erik Haag och Lotta Lundgren är visserligen omtyckta för sina tv-serier, men det finns också de som retar sig på hans bebisspråk och hennes släpiga röst. På att de slår mynt av det kändisskap de har fått via SVT, genom att göra julshower på samma tema som tv-programmen och välbetalda reklamfilmsuppdrag.
Nu säger de att de ”inte kunde berätta om julbordet på det sätt vi ville om vi skulle göra det i direktsändning”.
Varför ska de ägna de få tv-minuterna som julvärdar åt att lära svenska folket om julbordstraditioner?
Det har de ju redan ägnat timmar åt i tidigare program.
Att duon nu tillåts förvandla det traditionella julvärdsskapet till en slags tv-show som ska stärka dem som varumärken, är inget annat än ett hån mot de tv-tittare för vilken julvärden på allvar känns som ett viktigt sällskap.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Marianne Mörcks fräcka ljuskupp i SVT – lurade tittarna

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT:s julvärdar

Lotta Lundgren

Arne Weise

Mandelmann

Erik Haag

André Pops