Morgan Freeman: ”Det skulle jag säga till Gud”

NÖJE

Hollywoodstjärnan om sin tro och nya tv-serien

Hollywoods egen gud söker svar på de stora frågorna.

Morgan Freeman, 78, ska bland annat scanna sin ­hjärna i tv - för att hitta sin skapare.

- Om jag möter min ­version av gud säger jag ”Yo homie, how’s it going”, säger stjärnan i en exklusiv intervju med Nöjes­bladet.

Han har spelat Gud i succén ”Bruce den allsmäktige” och dess uppföljare.

I en intervju med Nöjesbladet avslöjar Morgan Freeman vad han skulle säga till Gud ifall han någonsin ­möter hen:

- Om jag skulle möta min version av gud så skulle jag troligtvis säga något i stil med ”yo homie, how’s it going?”, ­säger Freeman och skrattar.

- Jag tror att vi skulle vara väldigt bekanta med varandra. Vi skulle tala på ett närbesläktat sätt.

Freeman är aktuell med serien ”The story of God” i tv-kanalen National Geographic, där han reser världen runt och förkovrar sig i religiösa upplevelser och ritualer.

”Fascinerande”

Oscarsvinnaren har en i allra högsta grad levande filmkarriär på gång, men det är uppenbart att han gör ”The story of God” av personliga orsaker.

- Jag har en stark tro på Gud, och att få tillfället att faktiskt resa i världen och utforska ­andra människors upplevelser. Jag tror att det är en av de mest fascinerande saker jag någonsin gjort.

I Sverige är stora delar av befolkningen agnostiker, ateister och icke-troende. Vad tror du att de kan finna i ett program som det här?

- Jag tror att de kan finna att de inte är så långt utanför denna sfär. Att vara icke-troende gör inte nödvändigtvis att du står utanför detta. Det finns så många människor i så många olika sammanhang där Gud inte är den centrala gestalten i livet. Men människorna i Sverige tror på liv, säger han.

I programmet besöker ­Freeman bland annat Jerusalems klagomur, Bodhiträdet i Indien och Lakewood megachurch i Texas.

Dessutom ­reser han till arkeologiska platser förknippade med förlorade religioner, som Gobekli ­Tepe i Turkiet och ett Maya­tempel i Guatemala.

- Genom mänsklighetens historia har vi alla haft en central fråga: varför är vi här? Vad händer när vi inte är här? Finns det ett liv efter döden, finns himlen och helvetet? Vi försöker inte hitta de svaren, där­emot hur olika religioner hanterar frågan, säger han.

I serien agerar han test­person för att utforska hur hjärnan påverkas av att be ­eller meditera.

”Hjärnan förändras”

- I Philadelphia genomgick jag en hjärnscanning för att finna gud i mitt eget sinne. Så existerade det? När du ber ­eller mediterar förändras hjärnan. Det finns bevis, säger Freeman engagerat.

”The story of God” har premiär den 3 april i kanalen National Geographic.

Bli helt otroligt allmänbildad och få ett roligare Facebookflöde - följ Nöjesbladet på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM