Kändishyllade boken sågas av forskare

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Författare hävdar att cancer inte finns: ”Det här gör mig lite skrämd”

1 av 4 | Foto: Foto: Model House
Titti Nordieng och Mikael Säflund.

Martin Stenmarck, Malin Berghagen och Meja används för att marknadsföra boken.

Men nu sågas ”Livet med kvantfysiska glasögon” och författarna Titti Nordieng och Mikael Säflund.

– De verkar inte ha läst fysik, utan någon slags pop-lära som inte har med fysik att göra, säger Bo Sundborg, professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

I Dagens Nyheter hävdar en av författarna till ”Livet med kvantfysiska glasögon” bland annat att cancer och alzhemiers inte finns.

Boken ligger just nu på fjärdeplats på nätbokhandeln Adlibris topplista. På dess omslag och hemsida hyllas den av flera kändisar.

Hyllas av Malin Berghagen

Malin Berghagen citeras med orden: ”Din sanna intention skapar den verklighet du lever i. Den är sammankopplad med allt som händer i ditt liv. Varför? Den här boken förklarar just det.”

Även Martin Stenmarcks namn och bild används för att marknadsföra boken:

”I många fall ser jag mig själv som en nyfiken skeptiker. Att läsa denna bok, har lett till många och långa diskussioner runt middags­bordet. Den är en källa till nya tankar om tillvaron. Läs den!” skriver artisten på bokens hemsida.

Avfärdas av professor

I boken utlovar författarna Titti Nordieng och Mikael Säflund guld och gröna skogar:

”Vi lovar dig som läser mirakler, därför att vetenskapen faktiskt säger det” skriver de enligt DN och hävdar bland annat att människors känslor påverkar jordens magnetfält.

Men innehållet avfärdas fullständigt av Bo Sundborg, professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet, i Dagens Nyheter.

– De verkar inte ha läst fysik, utan någon slags pop-lära som inte har med fysik att göra, säger han till tidningen och påtalar också att innehållet i boken gör honom ”lite skrämd”.

Hävdar att cancer inte finns

– Det finns olika tolkningar av kvantfysiken, men det finns en kärna som är fullständigt omöjlig att ifrågasätta. Och kvantfysiken påverkar inte hur vi mår på det sätt som författarna till boken menar, säger Bo Sundborg till Dagens Nyheter.

I en intervju med tidningen hävdar den ena av bokens författare, Titti Nordieng, att sjukdomar som cancer, ebola och alzheimers inte existerar.

Enligt Dagens Nyheters artikel lanserar även boken teorin att sjukdomar inte finns, men Titti Nordiengs medförfattare Mikael Säflund säger till Nöjesbladet att det inte stämmer.

– Jag skulle aldrig säga så och det står inte i vår bok heller. Det är klart det finns sjukdomar. Vi har heller inte utgett oss för att vara forskare. Den här boken är listad under psykologi, säger han.

– Jag får så mycket hat på Facebook just nu för något som jag aldrig har sagt. Vi är inte forskare, vi ställer frågan ”tänk om?”, säger han.

Stenmarck: ”Cancer finns i allra högsta grad”

När Nöjesbladet når artisten Martin Stenmarck som citeras på bokomslaget förklarar han att han är gammal vän med den ena av författarna, Mikael Säflund, men inte ställer sig bakom åsikten att sjukdomar inte finns.

”Min mamma gick bort i cancer vid 50 års ålder, så för mig finns den sjukdomen i allra högsta grad och jag är inte av åsikten att ebola skulle gå att tänkas bort. Tycker dock att boken är fascinerande läsning och öppnar upp för nya reflektioner och har lett till spännande diskussioner här hemma” skriver han i ett sms.

Meja svarar också via sms att: ”Det som skrivs i DN:s intervju är inget jag står bakom. Jag har läst ett manus av boken och skrev några filosofiska rader, mer som en reflektion och att leka med tanken av ”tänk om”. Boken är underhållning och absolut inte vetenskap.”

Hon hör senare också av sig via mejl och säger att hon inte vill ha sitt namn med i marknadsföringen av boken:

”Jag står absolut inte bakom det som påstås sägas i DN:s intervju. Mina ord samt bild skall heller inte användas i någon form av marknadsföring av boken och jag har kontaktat deras förlag.” skriver Meja.

Publicerad:

LÄS VIDARE