Mejla

Sylvia Balac

Nu kan vi snart fira 20 år av ”Carrie”-mobbning

NÖJE

Sylvia Balac: Hatet visar hur långt vi ändå kommit

Kvinnohatet på nätet ökar. Och det ska vi vara glada för.

Tv-serien ”Sex and the city” och internet slog igenom ungefär samtidigt, vilket innebär att vi snart kan fira 20-årsjubileet av mobbningen mot Sarah Jessica Parker. Kanske genom att åka till en hästhage och peka finger åt de betande SJP-dubbel­gångarna.

För det var hennes brott, att ha mage att spela huvudrollen i en serie utan att vara attraktiv nog för en heterosexuell manlig publik. Att heterosexuella män varken var ”Sex and the citys” målgrupp eller tittare spelade ingen roll.

En oproportionerligt stor del av nätet ägnas åt sidor som liknar SJP vid en häst eller en sko. Avsmaken inför skådespelarens avlånga hästansikte kulminerade 2008, när sunkiga brittiska killmagasinet Maxims läsare utnämnde henne till ”världens ­osexigaste kvinna”.

Sådan mobbning ägnar­ vi oss inte åt i dag. Nu är den mycket, mycket värre. Vilket, faktiskt, är ett tecken på framgång.

För hästansiktet var bara början. Sen kom Lena Dunham. Och sen kom Leslie Jones.

Lena Dunham och hennes ”Girls” slog ner som en bomb 2012. Vilken gåva till ­nättrollen, så mycket att hata. Dunham var ju inte bara ful, hon var ju dessutom tjock och visade sig ogenerat naken. ”­Äcklig” och ”vidrig” blev några av adjek­tiven som ­oftast fick ackompanjera ­Dunhams namn.

Hatet mot Lena Dunham verkade svårt att toppa, men näthatarna ska inte underskattas.

Den samordnade Twitter-attacken mot komikern och manusförfattaren Leslie ­Jones i samband med ”Ghostbusters”-­premiären tidigare i år var särdeles ­brutal och osmaklig. För Jones brott var grövre än att vara en ful kvinna, hon var ju dessutom kraftig, gammal och – framför allt – svart.

De sexistiska och rasistiska kommentarerna Jones utsattes för gör att man nästan längtar tillbaka till den gamla goda tiden när ”häst­ansikte” var höjden av förolämpning. Men det ska vi inte. För ju starkare hatet blir, desto längre har vi kommit med att ­låta kvinnor som bryter mot normer – skönhets- och andra – ta plats i offentligheten.

Sarah Jessica Parker gör tv-­comeback med ”Divorce” på HBO Nordic. Läs Karolina Fjellborgs ­recension här.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Av: 

Sylvia Balac

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Dunham

Sarah Jessica Parker

Leslie Jones

Sex and the city

Girls

Sylvia Balac

Mobbning