”Cirkeln”-författaren först ut i radiosatsning

1 av 2 | Foto: Sara Bergmark Elfgren.
NÖJE

Författaren Sara Bergmark Elfgren byter bokskrivandet för radio.

Som showrunner för serien ”De dödas röster” är hon först ut i radiosatsningen ”P3 serie”.

– När jag fick förfrågan tyckte jag det lät roligt och ville göra något annorlunda, säger hon.

Sveriges radio P3:s nya satsning ”P3 serie” ska få serietittarna att bli serielyssnare. I sommar har den första serien premiär, ”De dödas röster”. Bakom den står författaren Sara Bergmark Elfgren.

– Jag har funderat lite över varför ingen skrivit en fet dramapodd i Sverige. När jag fick förfrågan tyckte jag det lät roligt och ville göra något annorlunda, säger hon.

Berättelsen är en mockumentär, de vill säga en fiktiv dokumentär, med övernaturliga inslag och handlar om journalisten Emma som börjar gräva i ett gammalt ouppklarat mord i mitten av 1990-talet.

Svårt med casting

Som showrunner och huvudförfattare har Sara varit väldigt inblandad i processen att skapa en serie för just radio.

– En sak som är spännande med radio är att man skapar egna bilder, på det sättet liknar det en bok. Men samtidigt jobbar man med ljud och musik för att bygga en stämning och världar. Det är intressant att det bara riktar sig till ett sinne. Det är svårt att värja sig från något läskigt på radio, säger hon.

”De dödas röster” innehåller en rad kända namn som Simon J. Berger, Clara Henry och ”Cirkeln”-kollegan Leona Axelsen. Men att hitta rätt skådespelare till serien var inte helt lätt.

– Det mest frustrerande med casting är att alla skådespelare är bra men alla är inte rätt för rollen. Det uppstår en gnista när rätt skådespelare möter texten. Det låter magiskt, men det är lite magiskt också, säger Sara.

Skriver ny roman

Sara Bergmark Elfgren är tidigare känd för bland annat ”Engelsfors”-trilogin, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg.

Hon var även med och skrev manuset till filmen ”Cirkeln” som baserades på boken med samma namn. Men hon har ingen nyhet gällande en fortsatt filmatisering av bokserien. Däremot har hon andra projekt igång.

– Nu ska jag skriva en roman och lite andra saker. Den har lite samma genre som ”Engelsfors”-böckerna. Jag skriver på den nu samtidigt som jag håller på med radioprojektet, säger Sara.

”P3 serie: De dödas röster” har premiär på Sveriges radio den 1 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM