Fredrik Skavlan

Skavlan svarar på sexismkritiken: ”Besatta av kön”

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Fredrik Skavlan totalsågades för sin intervju med simstjärnan Sarah Sjöström.

Kritikerna ifrågasatte bland annat programledarens kvinnosyn.

Nu svarar Fredrik Skavlan.

– Jag blev förvånad över reaktionen, säger han i podcasten ”Schulman show”.

När Sarah Sjöström gästade ”Skavlan” i slutet av januari var det många som reagerade när simstjärnan fick stå till svars för att hon anlitar städhjälp.

Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn.com, beskrev intervjun som ”ett sexistiskt haveri”.

Även ett kritiskt Facebookinlägg, författat av copywritern Ulrika Good, fick stor spridning i sociala medier.

– Man har ju känt genom åren att det är någonting med Skavlans kvinnosyn. Ibland har det varit tydligt, ibland har man inte kunnat sätta fingret på det. Och den här gången blev det så övertydligt. Både i situationen att det var fyra män och en kvinna, det blir en speciella stämning bara det, och att man hade lagt upp för det roliga i att hon är världsstjärna, men har ni sett på sjutton, hon sköter inte sina hushållssysslor, sa hon då till Nöjesbladet.

Fredrik Skavlan har själv inte kommenterat kritiken, fram tills nu.

Försvarades av Sjöström

I podcasten ”Schulman show” med Alex Schulman berättar Skavlan att han blev förvånad över reaktionerna.

– Det låg ingen kritik hos mig i att hon har städhjälp. Jag tror det blev tolkat så för att hon är kvinna. Jag tror även tolkningen kan ha att göra med att det satt tre män omkring henne, säger Fredrik Skavlan i podden, och medger att det var en ”gubbig atmosfär” i studion.

Sarah Sjöström själv försvarade Skavlan och förklarade att hon inte upplevde frågan som sexistisk, vilket också Fredrik Skavlan tar upp i podden.

– Hon är själv fråntagen defintitionsmakten eftersom hon inte är kränkt. Då blir det lite mer som: ”stackare du fattar ingenting, hur kränkt du är”. Jag blir förvånad över det. Det är ett sätt att ignorera hennes värderingar, säger Fredrik Skavlan.

Enligt Skavlan var Sjöström med på vilka frågor som skulle ställas. Att det kom att handla om annat än just simning beror på att Sjöströms idrottskarriär redan avhandlats i ett tidigare program.

”Sverige är nästan besatta av kön”

Fredrik Skavlan har under åren fått kritik för att inte kunna intervjua kvinnor. I podcasten ger han sin syn på saken.

– För det första, vad menar de med kvinnor? Är det Emma Thompson, Malala eller Sarah Sjöström? Det är ju individer. Ska man intervjua kvinnor på ett visst sätt? I min bok ska man inte göra det, man ska intervjua individer som invidiver. Här upplever jag att man i Sverige, förlåt, är nästan besatta av kön, på ett sätt som jag inte är. Det viktiga för mig är att intervjua folk utifrån vem de är och inte utifrån vilket kön de tillhör.

Även om Skavlan är förvånad, välkomnar han kritiken. Han säger också att han gjort saker annorlunda om han fått göra om intervjun med Sarah Sjöström.

– Jag hade väl tydliggjort mer att jag själv har städhjälp och att jag inte menar något illa med frågan.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter kritiken – SVT i samtal med Skavlan: ”Tar det på fullaste allvar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Skavlan

Sarah Sjöström

Skavlan