De dog också i förtid

NÖJE

Droger, självmord, bedövningsmedel

Foto: Michael Jackson dog den 25 juni i år, 50 år gammal.

Bara dagar före premiären av den stora comebacken ”This is it” kollapsade Michael Jacksons kropp efter ett långvarigt missbruk av droger och mediciner. Den 25 juni slog nyheten om den 50-åriga popikonens död ner som en bomb. Fans över hela världen sörjde. Obduktionsrapporten visade att stjärnan dog av en överdos av bedövningsmedlet propofol.

Foto: Stephen Gately.

Efter en vild festnatt på Mallorca hittades Boyzone-sångaren Stephen Gately, 33, död. Han hade däckat på soffan i sin lägenhet efter en lång efterfest. Tidigare hade Gately kämpat mot ett drogmissbruk och under kvällen hade han druckit alkohol och rökt cannabis. Men enligt obduktionsrapporten dog pojkbandsidolen av naturliga orsaker. Under natten hade han drabbats av ett akut lungödem, vätska i lungorna.

Foto: Heath Ledger.

En städerska hittade Heath Ledgers livlösa kropp i hans lägenhet på Manhattan i januari 2008. Han låg naken på mage i sängen och intill honom fanns en burk med sömntabletter. Läkarna kunde senare konstatera att Ledger dött av en överdos av olika receptbelagda medel. I hans kropp fanns bland att valium, olika typer av sömnmedel och ett ångestdämpande preparat. Ledger blev 28 år.

Foto: Anna Nicole Smith.

I februari 2007 kollapsade Anna Nicole Smith på sitt hotellrum på Hard Rock Hotel i Hollywood. Gång på gång försökte ambulanssjukvårdarna rädda hennes liv med hjärtmassage, men förgäves. Obduktionen visade att dödsorsaken var en överdos av en stor mängd olika receptbelagda läkemedel. I skandalmodellens kropp fanns rester av smärtstillande, allergimediciner och flera olika ångestdämpande preparat. Anna Nicole Smith blev 39 år.

Foto: Kurt Cobain.

Nirvanasångaren Kurt Cobain tog sitt liv 1994, bara 27 år gammal. Han sköt sig med ett hagelgevär men hittades inte förrän flera dagar senare av en elektriker. Då hade Cobain kämpat mot ett drogmissbruk under längre tid och fått läkarhjälp efter en överdos av läkemedlet Rohypnol. Obduktionen visade att Cobain före självmordet tagit stora mängder heroin och valium.

Foto: River Phoenix.

Den då 23-åriga River Phoenix föll ihop på trottoaren utanför nattklubben The Viper Room i Los Angeles 1993. Han var död innan läkare hann komma till platsen. Dödsorsaken var en överdos av Speedball, en blandning av heroin och kokain. Phoenix slog igenom som barnstjärna i filmen Stand by me och Oscarsnominerades redan som 18-åring 1988, fem år senare var han död.

Källor: Aftonbladet, CNN.com, RollingStone.com, BBC News, Wikipedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!