Klick!

”Jag vill tänja gränserna”

Av: 

Johan Forsberg

NÖJE

Måns Zelmerlöw är redo att äntra Melodifestivalscenen igen

Foto: Stefan Mattsson

Måns Zelmerlöw laddar för Melodifestivalen som om det vore ett VM. För Klick! berättar han hur han ska ta hem segern och vem han helst lättar hjärtat för.

Melodifestivalen står för dörren. Artisten Måns Zelmerlöw är supertaggad och segerviss inför sitt deltagande. Men oväntad konkurrens har dykt upp i form av tonsäkra kärleken Marie Serneholt.

– Jag och Marie ser varandra inte som konkurrenter. Även om jag är tävlingsmänniska och hemskt gärna vill vinna.

I lobbybaren på trendiga Hotell Anglais, bland fikande lattemorsor och yuppieinspirerade affärskillar, träffar Klick! det skönsjungande charmtrollet Måns Zelmerlöw, 22. Ung, snygg och med djupt urringad t-shirt drar den schlageraktuelle musikern till sig nyfikna blickar. Måns rör sig vant genom rummet och fyrar av sitt bländvita leende mot människorna han möter. Han hälsar med en kram och slår sig ner.

– Jag är så sjukt taggad inför Melodifestivalen, säger Måns och tar en sipp av sitt kaffe. Det ska bli fruktansvärt roligt och jag är så glad över att få chansen att vara med igen.

”Ett extremt år”

Även om Måns själv inte kallar sin medverkan i årets Melodigerfestival för en comeback kan man med backspegelns hjälp se att 2008 inte varit lika framgångsrikt som året innan. Under 2007 syntes Måns överallt. Förutom att han var hett villebråd som gäst i tv-kanalernas lek- och spelprogram gjorde han succé med ”Cara mia” i Melodifestivalen, som tuffingen Tommie i musikalen ”Footloose”, som het omslagspojke i klädföretaget MQ:s julkampanj och med Carola i en ljuvlig duett på kronprinsessan Victorias 30-års dag. Bara för att nämna något.

– Visst, jag har varit betydligt mindre aktiv under det senaste året men det är mitt eget val. Det har fått mig att må så mycket bättre.

Fanns det stunder då du ville ge upp artistlivet?

– Nej. Men 2007 var ett extremt år där mycket hände samtidigt. Jag kände att jag behövde ta det lugnt och våga slappna av. Att inte bara köra på för fullt.

Mentalt stark

Ett tillsynes klokt beslut. För den 14 februari är han tillbaka i Sveriges största tv-produktion när han äntrar scenen i delfinal två i Skellefteå med sin låt ”Hope & Glory”. För att palla trycket måste han vara mentalt stark, extremt väl förberedd. Och även om Måns inte har någon direkt segervision utstakad i hjärnan har han en tydlig och stark vision om hur hans nummer ska se ut. Ett Eurovisionsanpassat uppträdande med mycket fart och dans.

– Här i Sverige är vi så tillrättalagda. Jag vill att mitt nummer ska tänja gränser.

Men har du kört någon typ av mental träning inför den här enorma tävlingen?

– Inte mer än att jag pratar med morsan väldigt ofta.

Vaddå, är hon psykolog?

– Nej det är hon inte. Men det skulle hon nog hemskt gärna vilja vara, säger Måns och skrattar. Vi står varandra mycket nära, säger han sedan med värme i rösten.

Het snackis

Om artistlivet för den tvålfagre skåningen gick på sparlåga under förra året var det i stället full fart inom kärlekens område. För snart ett år sedan träffade han sin flickvän; artistkollegan och tillika schlageraktuella Marie Serneholt, 25.

– Det känns jättekul att även Marie ska vara med, säger Måns. Mellan oss finns ingen konkurrenssituation och vi kommer att stötta varandra till 100 procent.

Måns och Marie träffades första gången genom en gemensam bekant.

– Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. I alla fall från mitt håll, säger Måns.

”Det känns rätt”

När jag pratar med Måns om hans relation och kärlek till Marie märker jag hur han ändrar karaktär. Den proffstrevlige artisten som självsäkert och med tydlig röst nyss svarade på frågor om sitt deltagande i den stundande Melodifestivalen förvandlas plötsligt till en lätt generad kille som skruvar lite på sig innan han pratar. Det är uppenbart för betraktaren att han är vrålkär i sin Marie.

– Vad det var jag föll för hos henne? Hennes humor och otroliga ödmjukhet. Och så är hon väldigt familjekär, precis som jag.

Vad gillar ni att hitta på tillsammans?

– Vad vi gillar… Jamen vi gör väl vad vanliga par gör, stakar sig Måns.

– Vi båda gillar att ta det lugnt när vi inte arbetar. Vi myser, kollar film och lagar god mat tillsammans.

Måns laddar med styrketräning och diet

Tävlingskillen Måns satsar allt för att göra succé i Melodifestivalen.

– Under de senaste tre månaderna har jag tränat styrketräning fyra till fem gånger i veckan. Det toppar jag med löpträning, cirka 1,5 mil.

Då är du sjukt vältränad nu?

– Jag märker redan att kondisen är milsvid bättre än vad den någonsin varit. Men även rösten. Springer jag en halvmil innan en föreställning blir den mycket lättare och klarare. Det är verkligen en cool förändring.

Likt en sportsman av OS-kaliber har Måns också börjar tänka på vad han stoppar i sig. Saftiga hamburgare och nyfriterade pommes är i dag utbytta mot grillade kycklingfiléer och bulgur av durumvete.

– De första veckorna kändes den nya dieten som ett straff. Men i dag gillar jag verkligen bulgur. Men, erkänner Måns, jag smäller väl i mig en och annan ”Delicatoboll” fortfarande…

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal: Prova BookBeat gratis i en månad – klicka här!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klick!