”Jag låg på sängen med diskhandskar”

NÖJE

Bacillskräcken nära att ta över Ola Salos liv

Hoten och hatet efter 11 september-skämtet i Washington 2006 drev Ola Salo till vansinne.

Tvångstankar och bacillskräck höll honom fången hemma.

– Jag insåg att allt inte stod rätt till när jag låg på sängen med diskhandskar på händerna, berättar sångaren i ”Sommar i P 1”.

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
Ola Salo isolerade sig i sin lägenhet. ”Jag var helt slut”, säger The Ark-sångaren.

Under ett framträdande på svenska ambassaden i Washington den 22 oktober 2006 skämtade Ola Salo om att ett flygplan som passerade ovanför troligtvis var på väg mot Vita huset. Ett skämt som skulle komma att förfölja honom länge.

Publiken blev rasande, The Ark blev storvilt för de amerikanska medierna och gruppen tvingades ställa in sin planerade USA-turné efter upprepade hot.

– Jag skrev i vredesmod färdigt texten till en låt som handlade om yttrandefrihet – ”Absolutely no decorum” – och som plötsligt fått en helt ny aktualitet. Därefter föll jag i gråt. Jag var helt slut, berättade Ola Salo i sitt sommarprogram i P1 i går.

”Inte så fula”

Hemma i Sverige isolerade han sig i sin lägenhet. Och plötsligt gick det upp för honom att han blivit galen.

– Jag insåg att allt inte stod rätt till när jag låg på sängen med diskhandskar på händerna och seriöst funderade på att bära dem till vardags. Så fula var de ju inte. Och så mycket enklare vardagen skulle bli.

Salo led av svår bacillskräck och tvångstankar.

– Att gå ut själv var otänkbart eftersom målarfirman som målade om huset intill med all säkerhet var en skenverksamhet för en högerextrem rörelse lierade med de organisationer i USA som hotat mig till livet ett par veckor tidigare.

”Hade behövt vila”

Alla ritualer och hjärnspöken resulterade till slut i Melodifestivalbidraget ”The worrying kind” – en låt om bacillskräck och panikångest.

Men problemen tog inte slut där.

– Vad jag hade behövt 2007 var vila och ett privatliv, säger Ola Salo i programmet.

I stället kastades han in i turnerande, albumplaner och hela Melodifestivalcirkusen.

Inte förrän efter misslyckandet i Eurovision i Helsingfors kunde han slappna av och tillåta sig själv att ta en paus. Han åkte till Indien tillsammans med sin flickvän.

– Som sig bör förändrades mitt liv där, berättar han.

Han kom tillbaka som en balanserad person. Och nästa vår släpper The Ark sitt femte studioalbum och planerar att i samband med det ge sig ut på en omfattande turné.

Nöjesbladet har sökt Ola Salo för en kommentar men han befinner sig på semester och går inte att nå.