Det naturliga idealet är inte alls naturligt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-04

Annika Marklund om världens osexigaste kvinna

Annika Marklund.

Världens Osexigaste Kvinna är vansinnigt snygg.

Hon heter Charlotte Roche och är en av Europas mest framgångsrika författare. Smart, rolig, ung, frispråkig – och sådär nästan irriterande Winona Ryder-bedårande.

Men det spelar ingen roll. När den tyska utgåvan av runkmagasinet FHM nyligen listade årets 100 osexigaste kvinnor knep hon förstaplatsen, före medelålders politiker, överviktiga komiker och Donatella Versace.

Förstås.

Charlottes debutroman ”Våtmarker” råkar handla om en artonårig tjej som onanerar, knullar, bajsar, blöder och hatar allt vad hygien heter. Och som gillar sig själv ändå.

Här ser vi ett hot mot hela idén om Den Naturliga Kvinnan.

En Naturlig Kvinna har nämligen ingenting med naturlighet att göra. En ”naturlig kvinnokropp” skapas, och måste fortsätta att skapas under resten av livet.

Det börjar tidigt. Vi får veta att den naturliga kvinnokroppen trollas fram med hjälp av vax, hårborttagningskräm, rakhyvlar och lödder, av foundation, puder, rouge, ögonskugga, mascara och läppglans, av bantning och träning och brun-utan-sol.

Och vi får veta hur viktigt det är att vi skapar den i tysthet. Räck upp handen du som aldrig hört en man tala om att det sexigaste som finns är ”en självsäker, naturlig tjej som älskar sin kropp”.

Med det menar de förmodligen inte att de gillar osminkade tjejer med bleka, håriga ben och chipsknubbiga lår.

De vill bara inte höra om vår rädsla för att misslyckas.

Om vi är rädda att inte vara tillräckligt smala eller välrakade betyder det ju att vi egentligen är håriga fetton som bara försöker imitera det naturliga idealet. En riktig kvinna försöker inte, hon bara är. Silkeslen och underviktig. Av naturen.

Myten om Den Naturliga Kvinnan kräver att alla skriver under kontraktet. Den som väljer att inte spela med hotar att avslöja bluffen. Och om en faller, faller alla.

Med sin roman har Charlotte Roche gjort det ultimata avslöjandet.

Hon har krossat bilden som kvinnan som en av naturen ren, lukt- och hårlös varelse som går på toaletten och släpper ut rosa moln som doftar rosor.

I ett desperat försök att återställa ordningen förkunnar FHM blixtsnabbt att Charlotte är osexigast i världen. Budskapet är tydligt – våga inte ta efter den där äckliga subban!

De kan gapa hur mycket de vill. Sanningen kommer ändå alltid vara att kvinnor är människor.

Som har bristningar och celluliter och hår lite överallt. Som luktar, kladdar och fiser, som får diarré, fotvårtor och svampinfektioner.

Jo, FHM. Era omslagstjejer också. Runka till det om ni kan.

Aftonbladets
bloggar

ANNONS

Följ ämnen i artikeln