Kändisarna vill chocka – med bilder på sina barn som ”fattiga”

De råa bilderna ska få oss att sätta söndagskaffet i halsen.

Med hjälp av åtta kändismammor vill SOS Barnbyar uppmärksamma barns rättigheter.

– Många människor kommer bli oerhört provocerade av det här, säger artisten Tess Merkel.

De sniffar lim, hostar blod och samlar skräp.

Till söndagens mors dag lanserar SOS Barnbyar Instagram-kampanjen #GuiltTripSunday, ett försök att bryta igenom flödet av mysiga helgbilder.

”Inte samma förutsättningar”

Åtta inflytelserika kändismammors barn skildrar i en serie bilder verkligheten för andra barn runt om i världen.

För Alcazar-sångaren Tess Merkel, 44, och hennes barn Neo, 10, och Minya, 7, blev kampanjen ett sätt för familjen att prata om hur andra barn har det.

– Det är inte varje dag man pratar med sin tioåring om att barn sniffar lim för att klara sin vardag och att alla inte har samma förutsättningar som vi, säger hon.

Vill provocera

På en av bilderna låtsas Neo sniffa lim och bredvid sitter lillasyster Minya. Tess Merkel räknar med att fotografierna kommer att väcka starka känslor.

– Många människor kommer bli oerhört provocerade av det här, eftersom att vi har satt våra barn i de här otäcka miljöerna. Men om det kan hjälpa så är det alltid rätt beslut att ta. Jag vet hur vi tänker i min familj, andra får tänka på sitt sätt. Jag kan bara utgå ifrån mina värderingar som mamma och vad jag vill att mina barn ska lära sig.

Tess Merkel betonar att det inte handlar om uppmärksamhet. Hon är sedan flera år tillbaka är engagerad i barns rättigheter.

– Det här är inte bara en engångsgrej för att exponera mig och mina barn. Det struntar jag i. Men jag struntar inte i att andra barn far illa, kan jag göra något åt det så gör jag det.

Spyr blod

En av de mest uppseendeväckande bilderna föreställer Jessica Almenäs, 38, son Jack, 8, som spyr blod.

– Kampanjen är viktig, just för att den är provokativ. Jag tvekade först när SOS Barnbyar presenterade idén men ju mer jag fick smälta den desto mer kände jag att idén var spännande och Jack tvekade inte en sekund när jag frågade honom. Jack tvekade inte en sekund utan för honom var det självklart att göra det för en sådan god sak, säger Jessica Almenäs.

Därför ställde de upp

Dessie Nilsson, 19, mamma till Theodor, 3 månader:

”Föräldraskapet är ju nytt för mig men det vänder hela ens värld på ända, man prioriterar helt annorlunda och ser världen på ett helt annat sätt. Att låta miljoner barn lida utan att göra någonting alls blir plötsligt omöjligt”

Anitha Schulman, 35, mamma till Penny, 3:

”Jag är ju adopterad från Indien så det blev lite av en personlig resa att se Penny som om hon också var född i Indien, men inte hade turen att komma till Sverige.”

Programledaren Tilde Fröling, 34, mamma till Mingus, 5, och Marley, 1:

”Jag slås ibland hur stora skillnaderna är, av hur ett svenskt barns söndag kan se radikalt annorlunda ut mot andra barns söndagar någon annanstans. Att se Mingus och Marley bli en del av den kontrasten är smärtsamt men lärorikt.”

Tess Merkel, 44, mamma till Neo, 10, och Minya, 7:

”Inga barn ska behöva ha det så här och alla har rätt till en vuxen som bryr sig, kan vi hjälpa så gör vi det. Jag hoppas att de starka bilderna kan ge folk en känslomässig reaktion, att de triggar empati och gör att man vill hjälpa till.”

Jessica Almenäs, 38, mamma till Jack, 8, och Dylan, 4:

”Vi vet ju alla att vi lever ett privilegierat liv i Sverige men jag tror att vi behöver påminnas med jämna mellanrum och vi behöver påminnas på ett nästan chockartat sätt för att reagera tillräckligt starkt. Och så länge det finns utsatta barn i världen så måste vi reagera starkt.”

Det här är #GuiltTripSunday

Åtta fotografer skildrar åtta profilerade mammor och deras barn i en möjlig verklighet. De deltagande mammorna är bloggaren och designern Anitha Schulman, 35, journalisten Annika Leone, 39, bloggaren Desirée ”Dessie” Nilsson, 19, programledaren Jessica Almenäs, 38, bloggaren Katrin Zytomierska, 36, bloggaren Paula Uribe, 22, sångerskan Tess Merkel, 44, och programledaren Tilde Fröling, 34.

Alla bilderna är tagna i Stockholm och de första fotografierna publiceras på respektive mammas Instagramkonto på söndag. Från den bilden kan man klicka sig vidare till egna konton, som bär barnens/barnets namn med efterföljande _utanmamma. I Jessica Almenäs fall och hennes son Jack blir det: @jack_utanmamma.

Publisert: