Mode

Eko - det nya svarta

Av: 

Nina Johansson

Alexander Karlsson

NÖJE

Fler eko-plagg i butikerna, även för herrar

Det senaste halvåret har i princip alla medier dominerats av planetens nära förestående kollaps. Även den vanligtvis så konsumtionsfokuserade modeindustrin har insett värdet att tillvarata de resurser som finns.

En cyniker skulle nog kunna säga att modeindustrin inte gör något annat än de vanligtvis gör och tillfredsställer ett behov och hakar på en trend. Det handlar helt enkelt om business.

Ändå får det väl anses som en frisk och välbehövlig fläkt med ekologiska alternativ.

Att kläder är ekologiska eller rättvisemärkta kan betyda olika saker. Det kan vara allt från att bomullen är odlad utan bekämpningsmedel till att odlaren har fått rimligt betalt för sina varor.

T-shirts från Filippa K, H&M och Top Man

Främst är det basplagg som t-shirtar och skjortor som finns att köpa i medvetna versioner. Filippa K har en linje med svanmärkta kläder där priset för en t-shirt landar på runt 600 kr. Topmans rättvisemärkta linje och H&Ms ekokollektion Organic Cotton håller betydligt lägre priser. Även butikskedjan Jack & Jones har ekologiska kläder.

Medvetenhet är det nya svarta

Medvetenhet och medmänsklighet är det nya svarta. Just nu är det ekotänk som är i fokus men det finns andra, för stunden, bortglömda problem som t.ex. barnarbete. Blir ekokollektionerna lyckade och framgångsrika kan det mycket väl leda till att de blir ett stående inslag i butikerna. Något som på sikt bör gynna annat medvetet tänkande och handlande.

Har man inte råd eller lust att köpa något ur de sprillans nya ekokollektionerna så finns det ett alternativ som kanske är det absolut bästa ur miljösynpunkt, nämligen att handla vintage. Eftersom inga nya resurser förbrukas för att skapa eller transportera plagget gör du planeten och oss alla en tjänst. Dessutom blir du stolt ägare till ett förmodligen unikt plagg och ett renare samvete.

Stjärnor med samvete:

Bono har länge arbetat hårt för svältande barn, lika rättigheter och miljöfrågor. Antagligen den kändis som är mest engagerad av alla.
Chris Martin i Coldplay är också engagerad i det mesta, de hemlösa och världsvälten är några av hans hjärtefrågor.
Brad Pitt har länge engagerat sig i bland annat Darfur-konflikten. Nu satsar han också hårt på miljön. Han handplockar bland annat t-shirts till sajten Make it right där allt som säljs är så kallade gröna, intäkterna går främst till att bygga ekologiskt boende för drabbade i New Orleans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstnyheter hos Gina Tricot – handla årets trender här

Gina Tricot

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mode

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode