Lena Nyman är död

Skådespelerskan Lena Nyman har avlidit.

– Hon avled i natt efter en längre tids sjukdom. Nu orkade kroppen inte längre, säger hennes agent Mats Nilemar på Desert AB till Aftonbladet.

Lena Nyman blev 66 år.

Folkkär Lena Nyman blev 66 år.
Folkkär Lena Nyman blev 66 år.

– Hon avled lugnt och stilla, säger Mats Nilemar sorgset.

Han berättar att de arbetade med Lena Nyman i 25 till 30 år.

– Det här är jättetråkigt.

Hur minns du henne?

–Hon var givetvis en stor skådespelerska och personlighet med mycket humor. En varm och glad människa.

Nyfiken - gul

Lena Nyman var endast tio år gammal när hon fick sin första filmroll i "Farligt Löfte".

Det blev starten på en lysande karriär för en av våra mest folkkära skådespelare. Lena Nyman medverkade bland annat i Vilgot Sjömans filmer. "491" och "Jag är nyfiken – gul".

Lena Nyman kom första gången till Dramaten 1963 som scenskoleelev och spelade där rollen som "Hedvig" i Ingmar Bergmans uppsättning av Ibsens "Vildanden" 1972.

Hon var också med i "Hasseåtages" revyer och i deras filmer, "Släpp fångarne loss – det är vår!" och "Picassos äventyr".

Folkkär i Ronja

En av hennes mer folkkära och uppmärksammade roller var som "Lovis" i filmen "Ronja Rövardotter", där bland annat skådespelarna Börje Ahlstedt och Per Oscarsson medverkade. Hon gjorde också rollen som "Sanna" i filmen "Drömkåken".

Lena Nyman var också känd från tv, exempelvis spelade hon rollen som dottern i Lars Noréns "Bobby Fischer bor i Pasadena".

Två sjukdomar

Lena Nymans sista tid i livet präglades av sjukdom.

Hennes sista filmroller blev "Fru Håkansson" i tv-produktionen "Den som viskar" och "Edith" i filmen "Att göra en pudel", där hon spelade mot skådespelerskan Eva Röse. 2006 nådde filmerna publiken.

Tre år senare fick Lena Nyman Cornelisstipendiet – ett kvitto på hennes insatser som skådespelerska och dessutom en prissumma på 350 000 kronor.

Hon låg då på sjukhus och led av två svåra sjukdomar: kol och Guillain-Barré, en nervsjukdom. I flera år hade hon åkt ut och in från sjukhus och hon var svag. Men humorn hade Lena Nyman kvar:

– Jag ska kosta på mig en lite dyrare champagne. Dompan är ju aldrig fel, sa hon då till Aftonbladet.

Fler priser

Det var inte det första priset Lena Nyman fick ta emot.

Redan 1968 fick Lena Nyman en Guldbagge för sin roll i ”Jag är nyfiken gul” och 2004 tog hon emot konungens medalj Litteris et artibus för sina "framstående konstnärliga insatser".

2006 tog hon emot O’Neill-stipendiet som delas ut till "högt förtjänta artister på Dramaten".

Publisert: