Nu hetsar Wahlbeck komikerna: ”Inga skratt – inget gage”

avJoni Nykänen, Martin Gustafsson

Peter Wahlbeck utmanar sina kollegor att införa skrattgaranti

1 av 9
GEMENSAM SAK Peter Wahlbeck kritiserade ståuppbranschen och får medhåll från veterankollegorna Lennie Norman och Babben Larsson.

Peter Walhbeck sågade en hel bransch – nu får han bland annat stöd av Babben Larsson och Lennie Norman.

Och utlovar en ”skrattgaranti”.

– Jag utmanar alla svenska komiker, säger han.

Inga skratt – inget gage.

Nu utlovar Peter Wahlbeck, 49, en skrattgaranti till alla de som bokar honom – allt för att rädda svensk standup, en bransch som enligt honom består av alldeles för många dåliga komiker.

– Jag utmanar alla svenska komiker rakt av, om inte publiken skrattar dubbelt så mycket åt mig än den senaste komikern de såg så ska de inte behöva betala något, säger han.

Lennie Norman, 62, är en av dem som nappar.

– Jag är den första att skriva under på en skrattgaranti. Fy fan vad det vore bra. Om publiken lyssnar på mig och inte skrattar ska jag fan inte ha betalt. Har man det här som yrke så ska man, hur dålig du än känner dig, ändå genomföra ett mycket habilt jobb, säger han.

Wahlbeck får medhåll

Även Babben Larsson, 54, är positiv.

– Det är ett jättebra förslag. Men man måste få något år på sig att lära sig hantverket. Det händer dock att även vi som hållit på länge bombar, säger hon.

I Nöjesbladet i går sågade Peter Wahlbeck ståuppbranschen och kallade den för ”substanslös”.

Nu får han medhåll av veteranerna – och Babben Larsson har noterat att det finns en stil bland unga komiker som hon inte gillar.

– Den handlar om att vara pinsam. Men det blir bara konstigt. Det finns en massa rookies som kallar sig komiker och inte bryr sig ifall folk skrattar. Vi är där för publiken och inte för vår egen skull. Folk är också lite för snabba på att kalla sig för komiker, säger hon.

– Vi har ju varit med om det här en gång förut, vi som varit med från början. I början på 1990-talet när det satte fart med ”Släng dig i brunnen”. Som med alla poppis grejer så drog det till sig en väldig massa människor och då var det en massa dålig comedy ute, säger Lennie Norman.

Berättandet försvinner

Dessutom tycker han att berättandet i svensk standup håller på att försvinna.

– Det är någon form av missuppfattning att komiker är skämtmaskiner. Många gör sina nummer utifrån en skämtidé och väver in detta i en konstruerad berättelse. Det är för jävligt att många inte har förstått att berättarkonsten är själva grejen, säger Lennie Norman.

En annan som också tycker att branschen har problem är Jonas Gardell, 47.

– Problemet är inte ståupp-klubbarna utan att ungefär samma 10–15 komiker valsar runt i varenda panel- och humorprogram i samtliga tv-kanaler, och att programmen i regel suger. Det blir lätt en roast för mycket om vi säger så. Och det tror jag har slagit tillbaka på branschens rykte, skriver han i ett mejl.

Men Hasse Brontén, 44, som blev kallad ”värdelös” av Peter Wahlbeck, ser varken meningen med en skrattgaranti eller poängen i Peter Wahlbecks utspel.

Vill inte kommentera

– Man kan inte livnära sig som ståuppkomiker om man uppträdande efter uppträdande inte får folk att skratta, det är självsanering i den här branschen. Jag förstår inte argumentationen? Är det dåligt att den branschen man jobbar i går bra? Jag tycker att Peter Wahlbeck ska se positivt på det hela i stället. Att det är roligt att jobba i en bransch som det går bra för, säger han.

Özz Nûjen, Magnus Betnér och Mårten Andersson ville inte kommentera Peter Wahlbecks utspel i Nöjesbladet i går.

Så mycket kostar en komiker – för en 45 minuter lång show

Henrik Schyffert, Magnus Betnér, Johan Rheborg  – över 60 000 kr.

Babben Larsson, Johan Glans, Mårten Andersson – 50 000.

David Batra – 39 000.

Soran Ismail – 30 000.

Anna-Lena Brundin – 29 000.

Lennie Norman, Adde Malmberg – 25 000.

Peter Wahlbeck – 20-25 000.

Lasse Karlsson, Hasse Brontén – 22 000.

Marika Carlsson, Thomas Oredsson – 19 000.

Karin Adelsköld – 15 000.