Mikkey Dee: ”Det är ett stort hål”

avLinn Elmervik

Om rocklegendarens död: ”Han sa ”hejdå, fuck it” och somnade in”

1 av 5

Beskedet om vännens cancer kom som en chock.

Nu sörjer den svenska Motörhead-kollegan Lemmy Kilmisters död - och förklarar bandet nedlagt.

– Det är fruktansvärt. En kamrat sedan över 30 år tillbaka, en familjemedlem som har gått bort, säger Mikkey Dee.

Motörheads svenske trummis Micael ”Mikkey Dee” Kiriakos Delaoglou har spelat med Lemmy Kilmister i över 30 år. Han fick beskedet om vännens allvarliga cancer för bara två dagar sedan.

Det kom som en chock.

– Jag fick reda på hur det stod till, att det fanns rejält med cancer som spritt sig. Jag visste inte hur aggressiv den var, jag är inte läkare, men mina misstankar var att det kanske var lite värre ställt än vad vi trodde då, säger han.

Läkarna gav Lemmy två månader kvar att leva. Så blev det inte. I stället somnade han in två dagar senare, bara dagar efter att Motörhead avslutat sin turné.

– På turnén tyckte jag att han spelade bättre än han gjort på länge, men han var inte så alert och responsiv utanför scenen. Jag tyckte han var lite trött och seg. Jag visste att han gav 200 procent för att klara av att lira. Han kämpade i motvind, säger Mikkey Dee.

”Sa hejdå, fuck it”

Men att rocklegendaren hade cancer anade ingen av bandmedlemmarna.

– Den måste smugit sig på sista månaden.

Lemmys död gick helt i linje med hans person, berättar Mikkey Dee.

– De sa att han sa ”hejdå, fuck it” och somnade in. Han spelade tv-spel, tog en paus och dog. Det var på hans villkor och så typiskt honom. Han ville inte ligga som en morot i sängen, han tog tag i den sista biten också. Han dog mer stillsamt. När han fick veta att han hade cancer sa han: ”I had a good run”.

Mikkey Dee träffade Lemmy för sista gången efter Motörheads spelning i Berlin den 11 december.

– Vi satt och snackade ett tag efteråt och jag sa att han skulle åka hem till LA och käka upp sig. Jag trodde att det var hans viktproblem som gjorde att han var så seg och energifattig. Jag tyckte han skulle äta fet mat, äta upp sig inför Europaturnén, säger han.

Turnén ställs in

Turnén skulle startat i januari nästa år. Nu ställs den in och Motörhead kommer inte att fortsätta spela tillsammans.

– Det blir inget såklart. Det är slut, säger Mikkey.

Han har svårt att formulera minnen från de 30 år som vännerna tillbringat tillsammans.

– Det är fruktansvärt, en stor, stor, stor legend som har gått bort. Jag vill inte kalla honom min farsa, men min brorsa i alla fall. Jag har så otroligt mycket minnen med honom, det går inte att beskriva. Det är ett stort hål, någon stor som har lämnat.

Och han har en hälsning till Lemmy.

– Jag önskar honom en högljudd och rockig resa vart han än är på väg. Det är många som behöver honom på andra sidan också.

ARTIKELN HANDLAR OM