Joacim Forsén

Nästa gång är Nalen för litet för Hansard

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Joacim Forsén fängslas av sångarens slingriga karriär

Det kanske är dags att vi pratar om Glen Hansard.

Så återvände han igen. Sålde ut Nalen, igen. Lät publiken gå hem med ett stort leende efter en utdragen konsert. Igen.

För fansen – och de börjar förstås bli en hel del – är Glen Hansard redan en institution. Men det börjar ändå bli dags att lyfta den här vackert plågade irländaren. Nyligen släppte han ”Didn’t he ramble”, ännu ett låtstarkt soloalbum, och 45 år gammal blir spelningarna bara mer självklara för varje Sverige­besök. Utdragna mässor med Springsteen-aura inför knäpptyst publik. Alltid med Hansards perfekt tajmade mellansnack som uppriktigt kitt mellan låtarna.
 

Det är svårt att inte fängslas av sångarens slingriga karriär kantad av underliga händelser, gränslöst slit och en sagoromantisk kärlekshistoria. Den som mot förmodan inte förlorar sig i Hansards gedigna låtkatalog kan åtminstone göra det i historien. Hur han hoppar av skolan som 14-åring och blir gatumusiker i Dublin. Bildar sitt band The Frames som 20-åring. Hur han 15 år efter sin biroll i ”The Commitments” spelar en av huvudrollerna i ”Once”, en independentfilm och kärleksberättelse som bärs upp av Hansards musik och det unika samspelet mellan honom och hans tjeckiska motspelerska Markéta Irglová. Hur filmen med minimal budget blir en kritikerhyllad succé. Filmmusiken Grammynomineras. Irglovás och Hansards låt ”Falling slowly” får ett närmast overkligt erkännande när den vinner en Oscar för bästa filmlåt.

Paret blir duon Swell Season. Karriären lyfter och flera av The Frames låtar får ett nytt vibrerande liv. Och, som om sagan inte var vacker nog: under en promotionturné hittar Glen Hansard och Markéta Irglová kärleken – i varandra.
 

Snart tio år senare har mycket hänt. Hansard och Irglová är inte längre ett par. Swell Season har både bevittnat ett självmord på ett av deras gig och blivit en plågsamt ärlig dokumentär. Hansards karriär fortsätter. Framför allt som soloartist.

Jag tar för givet att Nalen är för litet nästa gång han besöker Sverige.

Lyssna på

”My little ruin”

(Glen Hansard)

En utmärkt inblick i irländarens gedigna låtskrivande, från senaste albumet.

”When your mind’s made up”

(Swell Season)

Hansard och Irglová i perfekt symbios.

Publisert: