Kungens fina ord om vännen Magnus Härenstam

Av: Dante Thomsen

Publicerad:
Uppdaterad:

”En fantastisk underhållare”

1 av 4

Kungaparet fick dödsbudet när de firade sin sons bröllop.

Nu hyllar kung Carl XVI Gustaf sin vän Magnus Härenstam.

– Han var det goda skämtets mästare.

I går kom beskedet som får Sverige att sörja. En av våra mest folkkära skådespelare och programledare Magnus Härenstam har avlidit i sviterna av den cancer han så länge kämpade mot.

Trots sin sjukdom stod Magnus Härenstam på scen så sent som i februari, då han framförde sin sista show ”Morsning och goodbye”.

I publiken satt både drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf, som båda var vänner med Magnus Härenstam.

Nyheten om Magnus Härenstams död nådde kungaparet mitt under festligheterna efter prins Carl Philip och Sofia Hellqvists bröllop i går.

För första gången kommenterar nu kung Carl XVI Gustaf vännens bortgång.

– Magnus Härenstam var en god vän och en fantastisk underhållare med äkta och ärlig humor och han uppskattades av människor i alla åldrar. Han var det goda skämtets mästare, säger kung Carl XVI Gustaf till Aftonbladet via Hovets presschef Margaretha Thorgren.

Underhöll Sverige i över 40 år

Magnus Härenstam underhöll svenska folket i över 40 år. Mest känd är han för sin programledarroll i barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” men Magnus Härenstam har också spelat i en mängd filmer och shower tillsammans med sin radarpartner Brasse Brännström.

Bland Magnus Härenstams mest kända filmroller finns bland andra doktorn i ”Sällskapsresan”, den blivande fadern i ”Jag är med barn” och kronofogden i ”Göta kanal”. Hans sista tv-produktion blev ”Torpederna”, där han bland annat spelade mot Torkel Peterson.

Magnus Härenstam drabbades av cancer första gången 2003 och har kämpat mot sjukdomen sedan den kom tillbaka 2012.

Till slut orkade kroppen inte mer och den hyllade skådespelaren och programledaren somnade in omgiven av sin familj.

Magnus Härenstam blev 73 år.

Publicerad: