Efter utbrändheten – nu ger sig Johnossi ut på vägarna

”Jag tar det som jag gick igenom på ganska stort allvar men jag tar också mitt jobb på stort allvar”

1 av 4
NÖJE

Johnossi hittade fram till nya albumtiteln i Amazonas djungel.

Där ville de få bukt med sin ohälsa med psykedeliska mediciner.

– Man djupdyker i sitt eget psyke och själ, säger John Engelbert.

Hösten 2013 ställde Johnossi in hela sin inplanerade höstturné eftersom Oskar ”Ossi” Bonde inte var ”kapabel att ge sig ut på vägarna”. Spekulationerna var många, men sanningen är att Ossi blev utbränd och tvingades åka hem efter en spelning i Tyskland. När Nöjesbladet träffar tvåmannabandet är de åter på banan med nya albumet ”Blood Jungle” och en stundande turné. Och de är mer stabila psykiskt än på länge.

– Jag var sjukskriven i 8–9 månader. Jag var helt slutkörd, säger Ossi.

Du gick in i väggen?

– Ja precis. Det var sista spelningen på en ganska kämpig turné då jag bara inte kom upp ur sängen. Så jag fick åka in på sjukhus och ta massor av tester. Jag fick tjata mig till att de skulle släppa mig från sjukhuset så att jag kunde åka hem, säger Ossi.

– Vi hade massor av planer. Om vi inte kan vara ute och spela så faller alltihop. Vi är ett sånt utpräglat liveband. Livet formas ju hela tiden och nu har det blivit väldigt bra, säger John Engelbert.

Hur tänker du kring att det blir mycket jobb nu igen Ossi, med nytt album och turné – känner du någon rädsla kring det?

– Nej. Jag var orolig att jag kanske skulle det. Jag tar det som jag gick igenom på ganska stort allvar men jag tar också mitt jobb på stort allvar. Man har större respekt för sig själv och för vad man orkar och inte orkar.

Har du varningssignaler?

– Ja, men nu har inte jag känt de varningssignalerna på väldigt länge. Men förut var det att jag tappade mitt balanssinne.

Har ni diskuterat sinsemellan vad ni gör om det skulle hända igen?

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort. Du får fan sköta det själv, skämtar John.

– Vi ligger båda alltid i någon slags farozon, säger Ossi.

– Det slog mig kanske lite nu när vi var i New York och spelade. Vi festade ganska hårt, säger John.

– Det var på ett sätt som vi aldrig har gjort innan, säger Ossi.

– Då slog det mig efteråt att fan, nu kanske jag borde ta lite ansvar och säga åt Ossi att ”nej, du borde nog ta det lugnt ikväll”, men det ligger ju inte i min natur någonstans. Jag eggar snarare på – ”Kör kör kör!”. Det blir fan ett eget ansvar ändå, säger John.

– Till saken hör ju att det inte var festandet som gjorde att jag blev sjuk. Det har aldrig varit problemet, för vi tar det ganska lugnt. Utan det är mer arbetet och den typen av press som man sätter på sig själv när man aldrig säger nej utan bara säger ja, säger Ossi.

”Utforskade sitt inre med psykedelisk medicin”

För några år sedan kände sig John intresserad av att utforska sitt psyke på ett nytt sätt, och fick med sig Ossi på en annorlunda resa. Resan inspirerade till det nya albumets titel ”Blood Jungle”. Den tio låtar långa skivan tog betydligt längre tid att färdigställa än deras tidigare album, och Johnossi har samarbetat med bland andra Jocke Berg och haft Astma & Rocwell som producenter.

– Vi åkte till Peru och bodde två veckor djupt inne i Amazonas-djungeln och bara gjorde värsta djungeltrippen liksom, säger John.

– Den blödande djungeln är något som slog oss där och då, med människans vilja att förstöra, säger Ossi.

Vad var anledningen till resan?

– Det finns en dryck som heter ayahuasca som är en psykedelisk medicin och är till för att rena kropp och själ och vidga sina vyer. Den hade jag varit väldigt nyfiken på länge. Det var en riktig ”Indiana Jones”-resa liksom. Vi hängde med schamaner i två veckor, drack den drycken och svävade runt i universum typ, säger John och skrattar.

– På gott och ont, säger Ossi.

Vad var det onda?

– Om du någon gång har tagit en psykedelisk drog så vet du att det både finns framsidor och baksidor, svarar John.

Framsidan är att rena kropp och själ?

– Framsidan är alla fantastiska upplevelser, och baksidan blir att du får hemska upplevelser, säger John.

Som kräkningar?

– Nej nej, säger båda i mun på varandra.

– Kräkningarna är inga problem. Det är mer jobbiga undermedvetna upplevelser som du hamnar i som du måste ta dig igenom. Man djupdyker i sitt eget psyke, och själ, om man vill kalla det för det. Det var en otroligt spännande resa, den mest fantastiska resa som jag någonsin har varit på. Det var ett äventyr på riktigt, säger John.

Hur känner du då Ossi?

– Det var inte en nöjesresa, utan det fanns ju ett syfte för oss för att vi båda har en tendens att ha problem med psykisk ohälsa. Det är klart att man kan gå i terapi och medicinera men vi står ganska öppna för att hitta andra vägar också för att ta tag i psyket.

Kände ni att resan hjälpte er?

– Det kan man inte veta, man vet inte hur livet hade sett ut om vi inte hade gjort det. Mycket handlar om inställning, hur man väljer att se på det. Men för mig och Ossi så sitter vi här nu och vi känner oss starka och stolta över att ha lyckats göra ett femte album, säger John.

ARTIKELN HANDLAR OM

Johnossi

Medicin

Amazonas