Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (mormonism)

Missionärer delar ut Mormons bok utanför ”The book of mormon”

Men informationschefen ska inte se svenska uppsättningen: ”Inte planerat det”

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

Mormornerna slår tillbaka.

När ”The book of mormon” har premiär i Sverige står Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga utanför och delar ut Mormons Bok.

– Vi har köpt annonsplats i programbladet också, säger informationschef Ingrid Nilsson.

Den svavelosande musikalen ”The book of mormon”, skriven av ”South Park”-grundarna Trey Parker och Matt Stone tillsammans med ”Frost”-kompositören Robert Lopez har blivit en stor succé.

När den kommer till Sverige på torsdag, på Chinateatern i Stockholm, möts den av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga utanför och delar ut Mormons Bok utanför teatern efteråt.

– Musikalen heter ”The book of mormon” så det är ju lite käckt att dela ut den riktiga boken efter premiären till de i publiken som vill ha den under premiärhelgen. Vi får se hur mycket vi mäktar med och hur vi blir bemötta och så, säger Ingrid Nilsson, informationschef vid kyrkan.

”Har kampanj på Facebook”

Föreställningen innehåller ”ordval som kan uppfattas som j*vligt stötande för ömtåliga öron”, och handlar om två missionärers jakt på ett mirakel i Uganda.

– De gör en satir som driver med oss och kyrkan har inga kommentarer om innehållet, de använder vårt varunamn och vi passar på att presentera vilka vi är. Det enda vi sagt är att musikalen underhåller under en kväll men att Mormons bok som en helig skrift kan förändra människors liv, säger hon.

Hon menar att tillfället är ypperligt för att informera om kyrkan, som har en liten församling i Sverige.

– Vi ska ha kampanj på vår hemsida och Facebooksida. Och köpt annonsplats i programbladet, tre sidor faktiskt: ”Boken är alltid bättre”, ”Nu har du sett musikalen, dags att se boken”. Så har man öven gjort i New York och London. Vi är en global kyrka.

”Det är vulgärt språk”

Hon har inte sett föreställningen men vill nyansera bilden den målar upp.

– Vi har ju missionärer, unga killar och tjejer i 20-årsåldern, runtom i världen, och även i Sverige. Vi vill visa att det är vanliga ungdomar som valt att lägga 1,5–2 år av sitt liv att sprida det vi tror på för de som vill lyssna. Den bild jag förmodar sprids i musikalen är att de är naiva, att de kan inte läsa av situationer och att det är kulturkrockar. Det är klart, det kan det ju bli, men man spetsar till det

Ska du själv gå och se den?

– Nej, jag har inte planerat det. Att de driver med oss skulle jag kunna skratta åt men det är mycket vulgärt språk, det är mest det jag vänder mig emot.

Skådespelarna välkomnar kuppen

Per Andersson, som spelar huvudroll ihop med Linus Wahlgren välkomnar kuppen.

– Det är ett roligt tilltag. Det är ganska coolt att de visar sin självdistans. Både Putin och Trump har för lite humor, världen mår bättre av humor och avslappnad attityd, säger han.

Han välkomnar Ingrid Nilsson in i salongen.

– Ja, det tycker jag verkligen. Det var några från en församling här och tyckte att de fick energi av föreställningen. Det förekommer vissa grovheter i språket i några låtar, men huvudsaken i föreställningen handlar om extremt mycket mer: religion i huvudsak, i- och u-länder, hur vi människor beter oss i grupp, kärlek, respekt och att montera ner förutfattade meningar. I grunden är vi alla människor.

”Hade besök av missionärer”

Om Ingrid kommer in, kommer du ut och tar emot boken?

– Ja, absolut. Jag har redan börjat läsa den men vill hon prata gör jag gärna det, superintressant. Vi hade två amerikanska missionärer på besök på teatern, det var jätteroligt. De går in för det så oerhört hård, hade lärt sig bra svenska snabbt och tog sitt uppdrag så seriöst. De var glada och hade en skön attityd. Viss religion kan vara aggressiv men det här var gemytligt.

Men ni riktar viss udd mot religionen?

– Vissa kan tycka att vi riktar en hård udd mot mormonkyrkan men jag tycker att det handlar om religion överhuvudtaget.

Hur känns det inför premiären?

– Jag är så sjukt sugen. Nu vill man ha premiären avklarad så att man kan börja köra ”på riktigt” sedan.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (mormonism)