Mejla

Markus Larsson

Island och Bulgarien bäst i inställt ESC

Sverige ger sig aldrig.

Eurovision Song Contest är inställt men vi får ändå rösta fram en vinnare.

En knasig idé under ett knäppt år.

Att kalla det för tävling är att gå för långt.

Men för att maj inte ska vara helt tomt på ESC-godis anordnar SVT en omröstning i Melloappen där publiken får rösta på sina favoriter.

Och varför inte?

Det haglar ju inte direkt av nyproducerad underhållning våren 2020.

Sveriges val redovisas under ett specialprogram på torsdag. Det ger möjligen en liten nästipp åt vilket håll som vinden blåste i år.

Redan i kväll presenteras årets samtliga bidrag i programmet ”Inför Eurovision” under ledning av David Sundin och Christer Björkman. Från Albanien till Österrike, i strikt bokstavsordning.

Att bedöma ESC-låtar utifrån ländernas pr-klipp på Youtube är ungefär lika enkelt som att dansa om arkitektur. Det är dock lättare att härma en lyktstolpe än att gissa vissa länders eventuella chanser i en tävling som inte blir av.

Hur illa någon stackare lyckas sjunga live, och inte minst hur länderna väljer att presentera sina bidrag på scenen, brukar ju vara 90 procent av underhållningen.

The Mamas, vinnare i Melodifestivalen 2020.
The Mamas, vinnare i Melodifestivalen 2020.

Bidragens tre kategorier

Årets bidrag kan grovt förenklat delas in i tre kategorier:

Gyckel, ballader och Billie Eilish.

När det gäller just gyckel firar Litauen och Ryssland enorma triumfer. Är du samma människa efter att ha sett dem? Det är inte säkert. Kan ta tid att smälta koreografin i det förra numret och den dansande skumgummibollen i det andra.

Mängden ballader kan i sin tur bero på Nordmakedoniens svulstiga jurysuccé i fjol. De flesta av dem är dock musikalisk nagelsvamp.

Och att Billie Eilish inspirerar flera svårmodiga bidrag är knappast överraskande. Det är svårt att hitta ett större och bättre popfenomen de senaste tio åren.

Märks även att flera artister vill göra succé på TikTok. Dansen i flera bidrag är skräddarsydda för att göra succé på den sociala barnkanalen. Islands grönklädda hipstercirkus är inte direkt enda exemplet i år.

Förutom vissa av våra grannländer, ingen av dem är särskilt imponerande, borde Island och Bulgarien ligga bra till för att vinna Sveriges röster. De var och är bäst på papperet. Schweiz och Italien förtjänade också att komma högt i Rotterdam på förhand.

Ja, se själv.

The Mamas? Precis som spelbolagen tvivlade jag på deras chanser efter vinsten i Melodifestivalen.

Men med tanke på de hade tävlat mot skulle jag just i dag tippa att trion landat topp tio.

Ett vaskat år är också ett år. Men det är ingen fest. Det är vad det är.

Victoria, Bulgarien.
Victoria, Bulgarien.
Publisert:

LÄS VIDARE