Deep Purple vill inte vara moderna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Anthony Anex/AP/TT
Deep Purples sångare Ian Gillan och basist Roger Glover. Bandet släpper i dagarna sitt 21:a album "Whoosh!". Arkivbild.

Efter över 50 år och 20 skivor är det engelska rockbandet Deep Purple återigen albumaktuella.

– Vi har aldrig låtit så bra som nu, hävdar sångaren Ian Gillan.

Formel 1-bilar som kör förbi en startlinje, mänsklighetens korta stund på jorden, eller Deep Purples karriär sammanfattad med ett ljud. Så beskriver sångaren Ian Gillan titeln på bandets senaste album "Whoosh!".

– 1969 känns som i går, konstaterar han.

Vill inte kompromissa

1969 var året när Ian Gillan anslöt till Deep Purple, kort efter att den engelska rockgruppen bildats och släppt sitt debutalbum. Sedan dess har bandet fungerat som hans "hemmalag". Trots uppbrott och avhopp har Deep Purple alltid landat på fötterna, säger Ian Gillan. Han tror att en förklaring är de löften som bandmedlemmarna tidigt gav varandra: att aldrig vara moderna, och att aldrig anpassa sig till förväntningar utifrån.

– För om man är modern i dag är man omodern i morgon, och om man försöker gissa sig till vad fansen, branschen eller medierna vill ha, så kommer man till slut att behöva kompromissa med sitt eget kreativa flöde, säger Ian Gillan.

TT: Har ni alltid hållit era löften?

– Nej. Vi är mänskliga. Men vi har alltid hittat tillbaka till våra rötter.

Vitt skilda influenser

Deep Purples rötter, de är många och går djupt. Efter 52 år och 14 olika medlemmar har bandet blivit en smältdegel av vitt skilda influenser, från jazz och avantgarde till rock och folkmusik; ett slags kollektivt musikaliskt minne som de enligt Ian Gillan har blivit allt bättre på att uppskatta och förvalta. När Deep Purple nu är aktuella med sitt 21:a album menar han att de "aldrig har låtit så här bra". En del av äran ger han till den erfarne rockproducenten Bob Ezrin, som bandet har samarbetat med sedan 2013.

– Han har påmint oss om vår musikaliska kärna och lyckats fånga det vi gör på scen, det som är Deep Purples essens, improviserandet och tankeläsandet sinsemellan, i inspelningsstudion, säger Ian Gillan, som är övertygad om att "de bästa låtarna skrivs på under 20 minuter".

Turné nästa år

I sommar och höst skulle Deep Purple egentligen ha varit ute på turné, med två stopp i Sverige. Men på grund av coronapandemin tvingas fansen vänta till nästa år. Ian Gillan ser fram emot att ge sig ut på vägarna igen. Att spela live och att göra det på ett nytt sätt varje kväll har alltid varit det som fått honom att vilja fortsätta med musiken.

– När vi går på scenen... det är som en explosion. Vi vet aldrig vad som kommer att hända, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN