Underhållande porträtt av en av våra bästa skådespelare

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla de andra Stjärnorna på slottet har pratat om motgångar.
Jämfört med dem, kändes det lite som att Björn Kjellman har glidit på en räkmacka genom livet.
Hur som helst, blev hans dag på slottet till ett fint porträtt av en av sin generations bästa skådespelare.

Dragomir Mrsic hade en tuff uppväxt och var ett tag kriminell. Julia Dufvenius Wollter blev offer för det patriarkala styret på Dramaten. Måns Möller fick en son som kräver mycket mer tid och ansvar än normalt. Pernilla Wahlgren kommer i sitt program att berätta om ångesten över att inte lyckas hålla ihop kärnfamiljen.
Björn Kjellman, han klagade över att få spela Pelle Svanslös, att det var under hans dignitet, när han efter succéfilmen ”Adam och Eva” hade förvandlats till den balla killen. Fjärde sexigaste mannen i Sverige, typ.

Foto: Janne Danielsson/SVT
Björn Kjellman

Sin generations bästa skådespelare

Lyxproblem, förstås. Och numera är han med all rätt stolt över att ha gestaltat Gösta Knutssons älskade katt, i en av alla tiders mest populära julkalendrar.
Man glömmer ibland att Björn Kjellman är en av sin generations allra bästa skådespelare. Kanske för att han legat lite lågt mediamässigt och aldrig har orsakat några skandalrubriker. Kanske för att han ofta har spelat sympatiska rollfigurer och på något sätt alltid fått det att se så lätt ut. Men det är också en svår konst.

Foto: PONTUS ORRE
Björn Kjellman om de andra deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”.

Suverän berättare

Att han är en suverän berättare visste jag redan. En av de mest underhållande middagar jag varit med om under alla filmfestivaler i Cannes, var med Måns Herngren, Lena Philipsson, Tintin Anderzon, Hannes Holm och Kjellman, som höll låda mest hela tiden.
Nu höll han låda om allt från vad som verkade ha varit en bra barndom, till höjdpunkterna i karriären, som tv-serien ”Fasadklättraren”, musikalen ”Priscilla – öknens drottning” och filmer som ”Livet är en schlager”, ”Vägen ut” (för vilken han vann en Guldbagge) och, förstås, ”Adam och Eva”.

Pratade om Josefin Nilsson

Mot slutet blev det då lite mer allvar. Han hade ju kommit nära Josefin Nilsson (1969-2016) under inspelningen, som ägde rum strax efter att hon hade tagit sig ur det destruktiva förhållandet med skådespelaren vars namn vi aldrig mer tänker nämna, men alla vet vem vi menar. Och så avslöjades det att Kjellman och familjen har tagit emot en ensamkommande flykting i sitt hem.
– Var med och integrera för helvete, som han sa.
Björn Kjellman. Inte bara en suverän skådespelare, utan också en så där fin människa de flesta av oss aldrig orkar vara.

Det här är Jan-Olov Andersson 00:27
Publicerad: