Bamse

Olof Thunberg död – gjorde rösten till Bamse

Greta Thunberg: ”Vi saknar honom fruktansvärt mycket”

Av: 

Rasmus Karlsson

NÖJE

Greta Thunbergs farfar, Olof Thunberg är död.

Han blev 94 år och gjorde bland annat rösten till Bamse.

”Han var en av de snällaste människorna jag någonsin träffat”, skriver Greta Thunberg på sin Instagram.

Olof Thunberg blev 94 år gammal.
Olof Thunberg blev 94 år gammal.

Skådespelaren och regissören Olof Thunberg var förutom sina film- och tv-framträdanden även känd som som rösten till Bamse som han spelade in på kassett, skivor och film.

Men han gjorde även den svenska rösten till tigern Shere Kan i filmen ”Djungelboken”. 35 år upprepade han det då han gjorde samma röst till samma tiger i ”Djungelboken 2”. Olof Thunberg medverkade även som skådespelare i bland annat ”Markurells i Wadköping” och ”Sunes jul”.

”Vila i frid”

2006 var han även en av sommarvärdarna i Sveriges Radio i P1. Beata Ernman, alltså Olofs barnbarn och Greta Thunbergs syster, skriver på sin Instagram.

”Vila i frid farfar”, skriver hon.

Greta Thunberg kommenterar bilden med ett hjärta och två brustna hjärtan.

”Lika snäll som Bamse”

Sonen till Olof, Svante Thunberg, saknar sin pappa och skriver ett fint inlägg på Facebook.

”Min pappa blev nästan 95 år. Han var nog den snällaste människan jag träffat. Lika snäll som Bamse. Sista gången vi sågs var förra helgen då Greta och jag lämnade honom i Ektorp framför skidskyttet på SVT. Han var mer intresserad av den än vårt småprat... 6 dar senare kom vinterkräksjukan mitt i natten och det blev komplikationer, dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning och jag hann precis hem från Hamburg innan han försvann från medvetandet. Jag sov på golvet vid fotändan på sängen på Södersjukhuset och Beata, Malena och jag fick hålla hans hand och säga att allt kommer bli bra” skriver han.

Han fortsätter:

”Jag kommer sakna honom fruktansvärt mycket och jag tänker att det är bra.
Jag tänker att den saknaden är bland det finaste man kan få ärva. Saknaden av en förälder som alltid fanns där nånstans. Värdig, snäll och lugn”.

Var med i ”Lilla Jönssonligan”

Olof Thunberg studerade vid Calle Flygares teaterskola och på Dramatens elevskola och arbetade även som regissör vid Norrköpings stadsteater.

Han spelade även Morfar Elis i filmerna ”Lilla Jönssonligan på styva linan” och ”Lilla Jönssonligan och cornflakescupen”.

Gretas ord: ”Saknar honom fruktansvärt mycket”

Greta Thunberg har skrivit ett inlägg på Instagram där hon hyllar sin bortgångne farfar.

”I går gick min farfar Olof Thunberg bort. Han var en av Sveriges största skådespelare och har stått på scen i över 75 år. Han var en av de snällaste människorna jag någonsin träffat. Vi saknar honom fruktansvärt mycket”, skriver hon.

”Det finns få människor som honom i världen”

Ola Andreasson, son till Bamses skapare Rune Andreasson, minns Olof med värme och menar att han kommer vara saknad.

– Det är en stor sorg för familjen Andreasson och alla runt Bamse. Han var en del av det. Han och min pappa umgicks mycket, så han är en del av familjen, säger han.

Han berättar att Olof var dålig den sista tiden och att han på något sätt kommer hyllas.

– Han har betytt så väldigt mycket för Bamse. Han har spelar på Dramaten, men det enda folk minns att han var Bamse. Det var en väldigt stor del av hans liv och på någon form av hyllning kommer det att bli, säger Ola Andreasson.

Hur kommer du att minnas honom?

– Han var nära familjen och jag kommer minnas honom som en varm och hjärtlig människa. Det var en människa som såg alla, även de allra minsta. Det finns få människor som honom i världen.

Aftonbladet har sökt familjen Thunberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

En liten gåva ger stort hopp – skicka ett blombud och stötta Rosa bandet här

Interflora

Rest In Peace Grandpa ❤️ #OlofThunberg
Svante Thunberg
Olof Thunberg gjorde rösten till Bamse.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bamse

Greta Thunberg