”Rederiet”-Felix om oväntade karriären i amerikansk tv

Martin Forsström om livet efter SVT-serien

Publicerad 2020-07-07

Martin Forsström.

De flesta känner igen honom som ”Felix” i 90-talssåpan ”Rederiet”.

Idag har Martin Forsström en internationell karriär och programleder ”Taste of France” som sänds på amerikansk tv.

– Jag råkade göra piloten och då ville de ha mig som programledare, säger han till Aftonbladet.

Skådespelaren Martin Forsström, 49, slog igenom i mitten av 90-talet som karaktären ”Felix” i SVT:s populära långkörare ”Rederiet”. Efter drygt två år till sjöss i maskinrummet med Bert-Åke ”Gustav Sjögren” Varg vid sin sida syntes Martin Forsström sedan i tv-serier och filmer som ”OP7”, ”Aspiranterna” och ”Naken”.

Flyttade till London

Men sedan försvann Martin Forsström från rampljuset och i slutet av 90-talet gick flyttlasset till London där han fortsatte att arbeta inom samma bransch.

– Efter ”Rederiet” stack jag utomlands och jobbade och gjorde två större franska produktioner, en engelsk serie och en amerikansk serie. Men jag jobbade mycket på scenen innan jag lyckades ta mig in i deras filmvärld vilket var otroligt roligt. Men familjen var hemma i Sverige och till slut blev pendlandet ohållbart. Jag flyttade hem 2002 så jag har varit hemma länge nu. Sedan gjorde jag regidebut 2003 som regissör och då fattade jag hur lite jag kunde om det som var bakom kameran, men jag fick blodad tand, säger Martin Forsström.

Programleder inspelning i Frankrike

– Nu programleder jag ett program för amerikansk kabel-tv som spelas in i Frankrike och som heter ”Taste of France”. Det är ett program om 13 Michelin-kockar. Jag var med och utvecklade det och råkade göra piloten och då ville de ha mig som programledare och så blev det. Det är såklart väldigt tacksamt. Vi gör de två sista avsnitten i början av augusti i Lyon. Allt blev givetvis uppskjutet på grund av corona. Under tiden har jag sysselsatt mig med Google Works Awards och planerar Exakt Medias livesändningar. Så allt sammantaget, det började i kaos men har på det hela fallit väl ut.

Linus Wahlgren, Martin Forsström och Bert-Åke Varg i ”Rederiet”.

Om vi backar bandet, hur minns du ”Rederiet”-tiden?

– Det känns fortfarande så sjukt roligt. Det var den varmaste, mysigaste och bästa skola som man kunde gå i. Det var helt ljuvligt. Och Bert-Åke som jag känner bra var den stora mentorfiguren

–  Det roliga är att jag har hamnat i det här knasiga läget att folk känner igen mig men inte riktigt kan placera mig. Jag kan få höra att ”vi har väl samma tandläkare?” eller ”visst är du också uppvuxen i Farsta?”. Så det är en liten vägbula innan de kommer på vem jag är.

Vill tillbaka till rampljuset

Martin Forsström hymlar inte med att han ibland längtar tillbaka till rampljuset.

– Det är klart man gör. Det vore ju skam att säga att man inte gjorde det, det är ju jätteroligt. Jag får lite propåer från folk som kommer på att jag finns. 

Privat lever Martin Forsström med hustrun Lina Forsström, 49, och de är bosatta i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. De har varit gifta sedan 1998 och tillsammans har de barnen Harry, 19, Majken 16, och Gösta, 9.

Tv-serien ”Rederiet” visades i SVT 1992–2002 och spelades in i mer än 300 avsnitt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln