Slutet om Lisbeth Salander: ”Undrar om jag kommer orka”

David Lagercrantz om känslokaoset inför nya boken


Den är bland de mest hajpade böckerna i år.

Nu kan Aftonbladet exklusivt publicera ett smakprov ur David Lagercrantz kommande Millennium-bok ”Hon som måste dö”, den sista boken i serien.


”Hon som måste dö” sätter punkt för världssuccén om Lisbeth Salander.

För Aftonbladet berättar David Lagercrantz om känslokaoset kring den sista boken.

– Ibland undrar jag om jag kommer att orka, säger han.

Det stormade rejält när David Lagercrantz fick jobbet att fortsätta skriva på Steig Larssons ”Millennium”-serie.

Larsson hade dött redan innan den första boken gavs ut 2005. Åtta år senare, efter att böckerna tagit över världen, avslöjade Norstedts att David Lagercrantz fick jobbet atts kriva vidare på serien. Han själv var ödmjuk och höll sig noggrant borta från fejden som blossat upp efter beskedet och brottades med stor nervositet inför världslanseringen av ”Det som inte dödar oss” 2015.

”Undrar om jag kommer orka”

Även fyra år senare är känslorna i gungning.

– Jag fick just programmet för min turné i världen och det ser helt galet späckat ut, och ibland undrar jag om jag kommer att orka, och lyckas sova och stå ut med att svara på alla frågorna om precis samma sak om och om igen. Men det är förstås hopplösa lyxproblem. Jag är privilegierad att en roman väcker ett sådant intresse, säger han till Aftonbladet.

”Känns underbart”

Inför skrivandet har han marinerat sig i Stieg Larssons böcker för att få till tonen, glöden har hållit i sig.

– Det var viktigt att skriva allt vad jag kan, och behålla den passion jag haft under hela serien. Men det gick lättare än jag trott. Det var osedvanligt roligt – kanske för att jag vågade flippa ut mer den här gången. 

”Hon som måste dö” som knyter ihop säcken ochs ätter punkt på världssuccén.

– Det känns helt jävla underbart. Jag inbillar mig att jag fick precis den avslutning jag drömt om. Det har varit en fantastisk resa. Jag har drivits fram av skräck att misslyckas och lust att skriva. Men det är lika fantastisk att det nu är slut, och att jag går in i en ny fas i mitt författarskap:  Att jag får kasta mig ut på ny osäker mark.

Publisert:

LÄS VIDARE