"Sluta lämna strumpor på Dobbys gravplats"

TT

Publicerad 2022-11-03

Husalfen Dobby dök upp första gången i "Harry Potter och hemligheternas kammare" där han var en central figur i handlingen. Pressbild.

Strumpor, prydnadssaker och färgfragment från målade småstenar – Harry Potter-fansens kvarlämnade souvenirer på en strand börjar bli ett miljöproblem anser en walesisk naturvårdsgrupp.

Det var på stranden Freshwater West Beach i Pembrokeshire i Wales som husalfen Dobbys dödsscen i ”Harry Potter och dödsrelikerna – del 1” filmades. Sedan en grupp fans reste ett minnesmärke för Dobby på platsen har ännu fler vallfärdat dit – ofta med en strumpa i handen.

Enligt The New York Times genomförde den lokala naturvårdsgruppen National Trust Wales nyligen en åtta månader lång granskning av minnesmärkets effekter på stranden och den omgivande miljön.

Ett tag såg det ut som om minnesmärket skulle rivas av rädsla för fortsatt erosion i området, men nu meddelar The Trust att gravplatsen får vara kvar. Dock vädjar man till fansen att sluta lämna strumpor på Dobbys gravplats och nöja sig med att ta bilder.

I ”Harry Potter”- böckerna undkommer Dobby ett liv som slav till den högmodige Lucius Malfoy genom att lura Malfoy att ge honom en strumpa. Genom att ta emot en gåva från sin herre blir Dobby en fri alf och bär strumpan fram till sin död.

ANNONS