Äntligen premiär för operan om Macchiarini

Viktor Andersson/TT

Publicerad 2023-03-22

Joachim Bäckström gör rollen som den lögnaktige kirurgen Francis i operan "Mytomania" som har premiär på Göteborgsoperan den 8 oktober. Pressbild.

I höst är det efterlängtad urpremiär för den nyskrivna svenska operan ”Mytomania” som är inspirerad av Macchiarini-affären. Göteborgsoperan bjuder säsongen 23/24 därtill på allt från flygande holländare till häxor.

I ”Mytomania” må den lögnaktige stjärnkirurgen heta Francis, men tonsättaren Paula af Malmborg Ward och librettisten Kerstin Perskis opera är inspirerad av berättelsen om bluffmakaren Paolo Macchiarini. ”Mytomania” har urpremiär den 8 oktober 2023 och i rollen som Francis, vars liv är ett luftslott, möter publiken Joachim Bäckström.

Bland operapremiärerna finns också Mozarts mästerverk ”Don Giovanni” som har premiär den 2 december 2023. Lite längre får publiken vänta på Wagners genombrottsopera ”Den flygande holländaren” som har premiär den 17 februari 2024.

På musikalfronten är storsatsningen ”Wicked” som har premiär den 16 september 2023. ”Wicked” är berättelsen om häxorna i ”Trollkarlen från Oz” och uppsättningen i Göteborg blir den största i den framgångsrika musikalens 20-åriga historia.

Som alltid är säsongen också fullmatad med dans. Koreografen Yoann Bourgeois, som tidigare har gjort succé med ”Hurricane” och ”Our music”, återvänder till Göteborgsoperan med ”Vault of heaven” – ett dubbelverk av Bourgeois och kollegan Emma Portner som har allt från jobb för Netflix och Justin Bieber till norska Nationalbaletten på sin digra meritlista. ”Vault of heaven” har urpremiär den 4 april 2024.

ANNONS