Våldsam Wolverine i filmiskt blodbad

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Ben Rothstein
Hugh Jackman i "Logan - the Wolverine".

NÖJE

*SPOILERVARNING*

BERLIN. Blodet sprutar. Avhuggna huvuden flyger genom luften.
”Logan - the Wolverine” är brutal action, mer slakthus än serietidningsäventyr.

En 11-årig flicka utför mycket av dödandet och lemlästandet.

– Det är ingen film för barn, säger James Mangold. Filmen visar Wolverines potential för våld.

Hugh Jackman spelar James ”Logan” Howlett/Wolverine för nionde gången på bioduken. Det är i en nära framtid, han försörjer sig som limousinechaufför i Texas och tar hand om en försvagad Charles Xavier (Patrick Stewart). De och Caliban (Stephen Merchant) är de sista (?) överlevande mutanterna. En dyster existens med smärta, sjukdomar, ångest.

Det finns onda typer som är på jakt efter en 11-årig flicka. Logan blir ombedd att hjälpa henne, men vill inte. Det är många som vill slåss med honom och då förvandlas han och får sina tre långa vassa klor på varje hand. Som gjorda för att filéa motståndare med eller förvandla huvuden till nåldyna.

En rå köttfars

Nya filmen består av mycket sådant. Även motståndarna är skoningslösa, och det blir många dödsoffer under filmens 2 timmar och 15 minuter. En rå köttfars. ”Logan - the Wolverine” är brutal. Den består mest av jagande runt USA, med slagsmål uppradade efter varandra.

– Jag ville visa våld, men också dess konsekvenser, säger James Mangold. Blod och våld, ja, men liv upphör och kommer inte tillbaka. Regissören James Mangold (”Walk the line”, ”3:10 to Yuma”) har hittat på historien, och gjorde även ”The Wolverine” 2013.

Brittiska Dafne Keen spelar den 11-åriga Laura, som kan vara den våldsammaste unga actionfiguren i filmhistorien.

Hugh Jackman säger att det är sista gången han spelar rollen som Wolverine och att det var stort att filmen fick världspremiär på Berlins filmfestival.
– Rollfiguren har varit med mig i 17 år, men det här är filmen som verkligen definierar honom, säger Hugh Jackman.

”Logan - the Wolverine” har svensk biopremiär den 1 mars.

Publicerad: